Zgodba o uspehu Fuchsov se nadaljuje 

by Urednik

Velika pogodba za Rheinmetall – mednarodni partner naročil komplete materiala za oklepna vozila Fuchs/Fox 2 v vrednosti 250 milijonov evrov.

Družba  Rheinmetall je dobila naročilo za nadaljnjo dobavo kompletov materiala za kolesno oklepno vozilo Fuchs/Fox 2. To novo naročilo, ki vključuje tudi začetno dobavo rezervnih delov, je ovrednoteno na okoli 250 milijonov evrov. Dostava bo potekala v časovnem okviru 2021–2023, zaključna montaža pa v partnerski državi. To glavno naročilo poudarja dolgotrajno naravo tega uspešnega strateškega partnerstva.

Naročilo je še posebej pomembno za tovarno skupine Kassel, rojstni kraj preizkušenega kolesnega oklepnega vozila 6×6. Lani je minilo štirideset let od začetka uporabe oklepnega transportnega vozila Fuchs pri nemškem Bundeswehru, do danes je bilo izdelanih približno 1.600 vozil Fuchs. Oklepne sile številnih držav se zanašajo na različne različice vozila v konfiguracijah kot so oklepni transporter, mobilno poveljniško mesto, terensko reševalno vozilo ali za vlogo odkrivanja in izvidništva NBC.

Nemški Bundeswehr je že leta 1979 predstavil več različic oklepnikov Fuchs 1, v Afganistanu in drugod pa je uporabljal več kot sto teh vozil. Njegov naslednik, Fuchs 2, je napredna različica vozila, ki med drugim vsebuje večji bojni prostor, močnejši motor, posodobljeno podvozje, izboljšano zaščito in digitalni električni sistem.

Najnovejša različica vozila – Fuchs 1A8 – ponuja bistveno boljšo zaščito pred minami in improviziranimi eksplozivnimi napravami v primerjavi s prejšnjimi modeli; odlikuje ga tudi izboljšana zaščita pred balističnimi grožnjami. Med glavnimi spremembami v 1A8 so strukturne spremembe trupa: novi sedeži in sistemi vzmetenja sedežev v bojnem prostoru ločeni od tal trupa; ojačana ohišja koles, vrata in okenski nosilci ter dodatni zunanji zaboji za shranjevanje in zaščito zunanjosti vozila.

Skupaj je v inventar Bundeswehra vključenih okoli 940 vozil Fuchs, od tega 272 v različici 1A8. Poleg tega Rheinmetall zdaj ponuja še naprednejšo različico vozila, 1A8 Plus, ki vključuje nov pogonski paket, nov  prostor za tovor, izboljšan krmilni sistem ter sistem kamer za opazovanje okolice vozila. Zaradi tega je Fuchs 1A8 še bolj vodljiv na terenu in bolj ergonomičen za upravljanje. Starejša vozila je mogoče nadgraditi v status 1A8, na voljo pa so tudi povsem nova vozila Fuchs 1A8.

Pripravil: B. Knific, foto: Rheinmetall

 

 

Povezani članki