KRILA KRIMA – nova ruska akrobatska letalska skupina z letali Jak-130

by Urednik

PRVI NASTOP ŽE NA VOJAŠKI PARADI NA RDEČEM TRGU

Nova ruska vojaška akrobatska skupina Krila Krima (Krilya Tavrida) s šolskimi letali Jakovljev Jak-130 bo svoj krstni nastop doživela na paradi ob Dnevu zmage na Rdečem trgu v Moskvi 9. maja 2015.  Rusija je novo dvosedežno letalo Jak-130 razvila kot trenažno vojaško letalo za prehod pilotov na lovce napredne 4.++ in 5. generacije.

Nova ruska akrobatska letalska skupina bo nastope izvajala s šestimi lahkimi trenažnimi letali Jakovljev Jak-130, verjetno pa se bo v nekaj mesecih število letal v skupini podvojilo. V decembru 2013 sta namreč rusko obrambno ministrstvo in letalski proizvajalec Irkut podpisala pogodbo za dobavo 12-ih letal tega tipa, ki bodo namenjeni novi akrobatski letalski skupini. Nameščena bo v šolskem letalskem centru v Borisoglebsku v osrednji Rusiji, vse do sedaj pa ime skupine ni bilo znano.

Ime ekipe – Krilya Tavrida – je zelo zanimivo, saj nosi politično sporočilo. Prevod besede krilya je krila, Tavrida pa je zgodovinsko rusko ime, ki se uporablja za Krimski polotok – ime skupine lahko torej v slovenščino prevedemo kot Krila Krima.

Tiskovni predstavnik Ruskih letalskih sil Igor Klimov je dejal, da so piloti nove akrobatske skupine  usposobljeni za različne akrobacije in letenje v formacijah v višinskem pasu od 300 do 1500 m. Usposabljanje pilotov je bilo izvedeno s pomočjo testne pilotske ekipe proizvajalca Jakovlev in se je začelo že v oktobru 2013.

Rusija ima trenutno že 4 akrobatske letalske skupin: Ruski vitezi (Russkiye Vityazi) z lovci Su-27 iz Kubinka, Striži (Strizhi) z lovci MiG-29 iz Kubinka, Ruski sokoli (Sokoli Rossii) z lovci MiG-29 in Su-30 (prej Su-27) iz Lipetska in Planinski orli (Berkuts, Golden Eagle) iz Torzhoka s helikopterji Mi-28N, kot tudi Mi-24, Ka-50 black shark in KA-52 alligator.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nastop ruskega letala Jakovljev Jak-130

Povezani članki