Letos skoraj 1000 novih vojakov v Hrvaški vojski

by Urednik

KADROVSKI NAČRTI HRVAŠKE VOJSKE ZA LETO 2014

Hrvaške oborožene sile bodo letos v svojo sredo sprejele 975 novih poklicnih pripadnikov, večina bo vojakov, saj trenutno kadrovsko razmerje med vojaki, podčastniki in častniki ni ustrezno.

Hrvaški spletni portal Defender je predstavil letošnji kadrovski načrt hrvaškega ministrstva za obrambo. Hrvaška vojska bo leta 2014 bogatejša za 975 poklicnih pripadnikov, od tega bo 940 vojakov/mornarjev, 30 kadetov in vojaških štipendistov, s trga dela bo dobilo možnost tudi pet kandidatov za časnike. Predvideva se povišanje 100 podčastnikov in 110 častnikov, ki bodo letos zaključili šolanje.

Hrvaška se je leta 2007 odrekla vojaškim obveznikom, namesto tega se je odločila za poklicne vojake, državljani (tudi dekleta) pa imajo še vedno možnost opraviti šestmesečno prostovoljno služenje vojaškega roka. Leta 2009 je Hrvaška vstopila v zvezo Nato.

Hrvaške oborožene sile trenutno štejejo 17.424 pripadnikov stalne sestave, od tega je 2.076 državnih uslužbencev (civilnih oseb). Od 15.348 vojaških oseb je 20 generalov/admiralov, 3.458 častnikov, 6.039 podčastnikov in 5.831 vojakov. Sodobne oborožene sile s poklicnim sistemom popolnjevanja naj bi težile h kadrovski strukturi, ki delež častnikov, podčastnikov in vojakov postavlja v razmerje 1 : 2 : 5. V primeru Hrvaške deleži daleč odstopajo od tega ciljnega razmerja, presežek častnikov in podčastnikov je posledica zamenjave sistema popolnjevanja in obsežnega skrčenja pripadnikov mirnodobne sestave oboroženih sil, zato bodo na kadrovskem področju morali popraviti razmerje v korist vojakov, kar se tudi jasno odraža v letošnjem kadrovskem načrtu.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Military Photos

VIDEO: Hrvaška vojska – 22. let ponosa, odgovornosti in profesionalizma

Povezani članki