London namerava Kijev oskrbeti z jurišnimi helikopterji apache…

by Urednik

… IN RAKETAMI HELLFIRE

Britanska vlada se je odločila, da Ukrajini ne bo dobavila samo tankov challenger 2 in samovoznih topniških naprav AS90, London namerava Kijevu dobaviti tudi (4) jurišne helikopterje AH-64 apache, piše Daily Mirror.

Britanski dnevnik se sklicuje na neimenovani vir v obrambnem sektorju, ki je objavil načrte ministrstva za obrambo Združenega kraljestva, da bo Ukrajini dobavilo jurišne helikopterje AH-64 apache.  Govori se o štirih helikopterjih, v Londonu pa upajo, da bo pošiljka drugim članicam Nata pokazala, kako ravnati, saj je za kakršenkoli večji učinek na rusko vojsko potrebnih veliko več helikopterjev.

»Apachi bo spremenili igro. Tanki bodo prispeli najprej in ​​trajalo bo nekaj časa, preden bodo v ukrajinske enote razporejeni še ti helikopterji ameriške izdelave. Druge članice Nata bodo zdaj sledile temu,« navaja britanski dnevnik.

O času dobave helikopterjev še ni nič znanega, a sodeč po objavi se to ne bo zgodilo prav  kmalu. Helikopterje nameravajo dostaviti v Ukrajino skupaj z raketami hellfire za podporo boja proti “ruskim okupatorjem”. Hkrati bo Modifikacija helikopterja, ki bo dobavljena Ukrajini, je bila uporabljena v Afganistanu.

Britansko obrambno ministrstvo je navedbe sicer takoj zanikalo, vendar so se le par dni kasneje na spletu že pojavile fotografije helikopterja apache, fotografirane skupaj s čelado ukrajinskega pilota, kar bi lahko nakazovalo da se Ukrajinci že spoznavajo s temi jurišnimi helikopterji.

Urad premierja Velike Britanije Rishija Sunaka je pred tem sporočil, da bodo “v bližnji prihodnosti” Kijevu dobavili 14 tankov challenger 2 in približno 30 samovoznih havbic AS90 kalibra 155 mm. Britanci načrtujejo, da bo dobava nove opreme pomagala oboroženim silam obrniti tok na bojišču.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki