Madžarska blokirala vstop Ukrajine v Natov center odličnosti

by Urednik

NATORV CENTER ODLIČNOSTI ZA KIBERNETSKO VOJSKOVANJE BREZ UKRAJINE

Madžarska je blokirala sodelovanje Ukrajine pri delu Natovega centra odličnosti za kooperativno kibernetsko obrambo, poroča ukrajinski časnik “European Justice”, ki se sklicuje na neimenovani vir.

Kot je bilo navedeno, je sekretar ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Aleksej Danilov sporočil, da ena od članic Evropske unije nasprotuje pridružitvi Ukrajine kibernetskemu centru Nata, katerega sedež je v Talinu. “Obstaja institucija, ki se imenuje Cyber-NATO. Lani poleti smo tam oddali ustrezne dokumente, opravili vse kontrole. In tam, tako kot v Natu, se odločitve sprejemajo s konsenzom. Tako je ena od evropskih držav zavrnila naše sodelovanje v tej ugledni instituciji, “je dejal Danilov za” 1 + 1 “televizijo.

Vir iz “European Justice”, ki je sodeloval v postopku, je potrdil, da je pravico veta izkoristila Madžarska. Kot je bilo navedeno, se je postopek odobritve ukrajinske zahteve začel oktobra 2021, če bi bil uspešno zaključen, bi Ukrajina postala članica centra že 1. januarja 2022. Ukrajinski časnik piše, da pravila omogočajo članicam Nata, da ukrajinsko zahtevo vrnejo v obravnavo. Glede na to, da so seje sveta centra, ki odloča o članstvu, le dvakrat letno, se bo Ukrajina tej strukturi tudi v primeru pozitivne odločitve lahko pridružila šele od druge polovice leta 2022.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki