Madžarska namerava kupiti do 30 ruskih vojaških helikopterjev

by Urednik

BODO MADŽARI KUPILI RUSKE ALI AMERIŠKE HELIKOPTERJE?

Madžarska namerava kupiti okoli 30 ruskih helikopterjev, vrednost novih ruskih helikopterjev pa naj bi dosegla okoli 490 milijonov dolarjev, je pred dnevi medijem namignil predstavnik ruskega Centra za analizo svetovne trgovine z orožjem (CAWAT).

“V februarju 2016 načrtuje madžarski premier Viktor Orban pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, v katerih bodo razpravljali tudi o dobavi  do 30-ih ruskih helikopterjev za Madžarske letalske sile,” je dejal tiskovni predstavnik ruskega Centra za analizo svetovne trgovine z orožjem (CAWAT). Ob tem so ruski vojaški analitiki izračunali, da bo to Madžarsko stalo okrog 142 milijard madžarskih forintov (490 milijonov USD).

Madžarska naj bi z novimi helikopterji zamenjala staro floto transportnih vojaških helikopterjev Mi-8/17, od katerih so nekateri so v uporabi od leta 1969. Madžarski časniki so že pred letom dni poročali, da namerava država kupiti okoli 30 vojaških transportnih helikopterjev, zanje pa naj bi namenili več kot 600 milijonov dolarjev. V letu 2011 se je omenjalo tudi, da naj bi se z Američani dogovarjali za donacijo 32-ih rabljenih dvomotornih UH-1 huey iz vrst Korpusa ameriških marincev (USMC). Madžari so se takrat odločili, da je bolje kupiti nove helikopterje, kot vlagati denar v popravilo rabljenih.

Madžarska vojska je sicer leta 2011 od Finske vojske v dar dobila 2 helikopterja Mi-8, v letu 2014 pa so v Rusiji kupili še 3 modernizirane helikopterje Mi-8T. Skupno naj bi imele Madžarske letalske sile (Magyar Légierő) sedaj v svoji floti 12 (letečih) vojaških helikopterjev tega tipa. Analitiki predvidevajo, da se Madžari zanimajo predvsem za helikopterje iz družine Mi-8/17. Madžarske letalske sile so sicer že nekaj let nazaj upokojile celotno floto bojno-transportnih helikopterjev Mi-24, ki naj bi še vedno čakali v skladiščih na morebitno obnovo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki