Madžarsko transportno letalo C-390 opravilo prvi polet

by Urednik

USPEŠEN PRVI POLET V BRAZILIJI

Prvo transportno vojaško letalo Embraer C-390 millennium madžarskih letalskih sil je uspešno opravilo svoj prvi let v Gavião Peixoto. Ekipa Embraer Defense & Security je z letalom letela približno 4 ure in izvedla popolno oceno letala, ki bo zdaj podvrženo testni proceduri pred začetkom uporabe v madžarskih letalskih silah.

 »Ta prvi let je pomemben mejnik za madžarski program C-390. Srednje reaktivno dvomotorno transportno letalo C-390 millennium s tem dobiva mednarodno potrditev na podlagi svojih izjemnih operativnih zmogljivosti in sposobnosti, Embraer pa pospešuje proizvodnjo, da bi odgovoril na vse večje povpraševanje potem letalu na trgu. V čast mi je sodelovati z madžarskimi obrambnimi silami pri krepitvi njihovih zmogljivosti z najboljšo razpoložljivo rešitvijo vojaškega zračnega transporta. Želimo še poglobiti to partnerstvo z madžarskimi obrambnimi silami in jih podpirati tudi v prihodnosti,« je ob tej priložnosti Bosco da Costa Junior, predsednik in izvršni direktor Embraer Defence & Security.

Novembra 2020 je madžarska vlada podpisala pogodbo z brazilskim Embraerjem o nakupu dveh transporterjev C-390. Letalo madžarskih obrambnih sil bo prvo na svetu, ki bo imelo v svoji konfiguraciji modul za intenzivno nego, bistveni vir za izvajanje humanitarnih misij. Madžarska je tretja država, ki je izbrala C-390 – za Brazilijo in Portugalsko. To večnamensko letalo so izbrale še Nizozemska, Avstrija, Češka in Južna Koreja. C-390 na novo opredeljuje vojaški letalski transport in izziva logistiko, ki stoji za sedanjimi in prihodnjimi generacijskimi platformami, ter ponuja zmogljivost za več nalog, zanesljivost in interoperabilnost. C-390 lahko nosi več tovora (26 ton) v primerjavi z drugimi srednje velikimi vojaškimi transportnimi letali in leti hitreje (870 km/h) ter dlje ter lahko izvaja širok nabor nalog, kot je prevoz in odmet tovora in vojakov, letalsko medicinsko evakuacijo, iskanje in reševanje, gašenje požarov in humanitarne misije. Vzleta in pristaja lahko tudi na neasfaltiranih stezah, na površinah, kot sta zbita zemlja in gramoz. Tudi različica tega letala, konfigurirana za oskrbo z gorivom v zraku z oznako KC-390, je že dokazalo svojo zmogljivost kot tanker in kot sprejemnik.

Odkar je leta 2019 vstopil v uporabo pri brazilskih letalskih silah in nedavno leta 2023 v portugalskih letalskih silah, je C-390 dokazal svojo zmogljivost in zanesljivost. Trenutna flota letal, ki delujejo, je zbrala več kot 11.500 ur letenja, z operativno razpoložljivostjo okoli 80 % in stopnjami dokončanja nalog nad 99 %, kar dokazuje izjemno produktivnost v kategoriji.

Pripravil: B. Knific, foto: Embraer

Povezani članki