Makedonski helikopterji Mi-8MT sodelovali v protiteroristični vaji

by Urednik

21. OBLETNICA MAKEDONSKEGA POLKA ZA SPECIALNE OPERACIJE

Makedonsko vojno letalstvo (Makedonsko Vojno Vazduhoplovstvo)  je v prvih dneh marca 2015 sodelovalo v protiteroristični vaji, s katero so proslavili 21. obletnico Polka za specialne operacije (Polk za Specijalni Operaciji – PSO) Makedonske vojske.

V vaji so sodelovali štirje helikopterji Mi-8MT, ki jih je Makdoniija leta 2001 (rabljene) kupila od Ukrajine. Z njimi so Ukrajinci pred tem sodelovali tudi v misiji KFOR na Kosovu, potem pa so z njimi 17. marca 2001 preleteli v sosednjo Makedonijo kot pomoč tej državi pri reševanju notranje krize, ki je izbruhnila 5. marca 2001.

Poleg štirih helikopterjev Mi-8MT ima ta nekdanja jugoslovanska republika še dva helikopterja Mi-17, vsi makedonski helikopterji Mi-8/17 hip pa so v sestavi Transportne helikopterske eskadrilje (Skvadron na Transportni Helikopteri), ki bazira na letalski bazi Petrovec v bližini Skopja.

Makedonske letalske sile imajo v svoji floti 10 bojnih helikopterjev Mil Mi-24V in 2 Mil Mi-24K, 6 transportnih helikopterjev Mil Mi-8MT/17 in 2 večnamenska Bell UH-1H iroquois, ki so ju dobili od Grčije sta že nekaj let v rezervi. Makedonci so vseh 12 helikopterjev Mi-24 kupili v Ukrajini, med leti 2004 in 2014 pa je bilo pri posodobitvah 10-ih helikopterjev Mi-24V ter Mi-17 v različice alexander in jasmin udeleženo izraelsko podjetje Elbit Systems.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Igor Božinovski

SORODNE NOVICE:

Balkanske države na “ognjeni črti”

Srbija, Kosovo, Črna gora, Makedonija, Gruzija in Moldavija so se znašle na “ognjeni črti” v konfliktu med Moskvo in Washingtonom, ki je posledica državljanske vojne v Ukrajini.

Sumljivi posli pri vzdrževanju makedonskih helikopterjev Mi-8 in Mi-24

Makedonska policija je sredi tedna priprla devet oseb, ki jih sumi, da so se okoristili z nič manj kot 2.8 milijona USD pri remontu makedonskih vojaških helikopterjev Mi-8 in Mi-24.

Povezani članki