Sumljivi posli pri vzdrževanju makedonskih helikopterjev Mi-8 in Mi-24

by Urednik

ZARADI KORUPCIJE PRI VZDRŽEVANJU HELIKOPTERJEV SO  V MAKEDONIJI PRIPRLI 9 OSEB

Povsod na Balkanu podobne zgodbe: nakupi orožja, sumi podkupovanja, provizije in podobno – tudi v Makedoniji… V sredo, 22.10.2014 je namreč makedonska policija privedla devet oseb – ena od teh  je bivši uslužbenec Ministrstva za obrambo Republike Makedonije. Sumijo jih, da so se okoristili z nič manj kot 2.8 milijona USD pri remontu makedonskih vojaških helikopterjev.

Vsi privedeni so makedonski državljani, makedonsko notranje ministrstvo pa je operacijo imenovalo »Arzenal«. Po izjavi predstavnika za tisk makedonskega notranjega ministrstva naj bi  pridržani v času od 2004 do 2009 storili kazenska dela s katerimi so pridobili 2.768.000 USD, gre pa za vzdrževanje šestih helikopterjev, ki so jih napotili na remont v Ukrajino. Za posege vzdrževanja v podjetju Ukrinmash (hčerinsko podjetje ukrajinskega državnega podjetja Ukrspecexport) so zaračunavali nerealno visoke stroške. Med privedenimi je tudi nekdanji načelnik sektorja za logistiko makedonskega obrambnega ministrstva, nekateri osumljeni podjetniki pa naj bi bili povezani  s stranko Socialdemokratična zveza Makedonije.

Po besedah predstavnika za stike z javnostmi makedonskega obrambnega ministrstva Iva Kotevskega, kot je v torek 21.oktobra 2014 poročal skopski Dnevnik, so ukrajinskemu podjetju plačali zahtevane vsote,v praktično fiktivnih fakturah pa je bil preplačan znesek za opravljena dela, ki se je potem prelili podjetja tako v sami Makedoniji kot izven države. Ta podjetja v tujini so s Cipra, Velike Britanije in  Bolgarije. Osumljene osebe so obtožili združevanja v kriminalno organizacijo, zlorabo službenega položaja in pooblastil, pranjem denarja  ter ponarejanje in/ali uničevanje poslovnih knjig.

Čeprav makedonsko obrambno ministrstvo podpira preiskavo, pa ni komentiralo dejstva, da so se vse te osebe izmaknile nadzoru Ministrstva za obrambo Makedonije. Je pa bilo navedeno, da je bila akcija »Arzenal« plod dolgotrajnega preiskovalnega postopka makedonskega notranjega ministrstva.

Makedonske letalske sile imajo v svoji floti 10 bojnih helikopterjev Mil Mi-24V in 2 Mil Mi-24K, 6 transportnih helikopterjev Mil Mi-8MT/17 in 2 večnamenska Bell UH-1H iroquois, ki so ju dobili od Grčije in ju imajo v rezervi. Makedonci so kupili vseh 12 helikopterjev Mi-24 iz Ukrajine, med leti 2004 in 2014 pa je bilo pri posodobitvah 10-ih helikopterjev Mi-24V ter Mi-17 v različice alexander in jasmin udeleženo izraelsko podjetje Elbit Systems.

Pripravil: B. Knific, foto: Igor Božinovski

Povezani članki