Malta bo prejela prvi nov vojaški helikopter v zgodovini

by Urednik

MALTA BO NOVE HELIKOPTERJE KUPILA S POMOČJO EU

Oborožene sile Malte ob koncu meseca junija 2014 pričakujejo dobavo prvega novega vojaškega helikopterja Augusta AW139.

Vojska Malte bo tako prvič v svoji zgodovini prejela popolnoma nov helikopter, ki ga je sofinancirala Evropska unija (EU) za namene nadzora državne meje ter iskanje in reševanje (SAR – search and rescue). Vrednost pogodbe za nakup helikopterja AW139 znaša približno 27,6 milijona USD (20,3 milijona €), vključuje pa tudi rezervne dele, sisteme za podporo na tleh in usposabljanje posadke ter tehnikov.

Oboroženih sile Malte so nazadnje prejele 3 rabljene helikopterje Aerospatiale SA316B alouette III, ki jim jih je darovala Libija v 80-ih, uporabljajo pa še dva helikopterja Agusta-Bell AB-212.

Malta je (s pomočjo EU) naročila dva italijanska helikopterja Augusta AW139. Prvega bo prejela konec junija 2014, drugega pa junija 2015. V pogodbi je zapisana tudi možnost nakupa še tretjega helikopterja tega tipa.

Helikopter Augusta AW139 doseže največjo hitrost 310 km / h, ima dolet 1250 kilometrov in se lahko dvigne do 6.000 metrov visoko, kar bo povečalo sposobnost Oboroženih sil Malte za delovanje na morju.Helikopter je opremljen s sodobnim paketom opreme za pomorsko patruljiranje ter reševalne in iskalne naloge (SAR).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki