MiG konstruira novo prestrezniško letalo s štirikratno hitrostjo zvoka

by Urednik

MIG KONSTRUIRA ZAMENJAVO ZA PRESTREZNIKA MIG-31

Konec decembra 2015 je generalni direktor korporacije MiG Sergej Korotkov napovedal, da bo »najsodobnejši letalski sistem, ki prihaja kot zamenjava za legendarnega prestreznika MiG-31 foxhound, konstruiran po sodobnih načelih za proizvodnjo letal in iz novih materialov«. 

Najnovejši lovec – prestreznik nosi oznako MiG-41 – bo namenjen enotam zračne obrambe, razvil pa naj bi skorajda hipersonično hitrost. V enote Ruskih letalskih sil naj bi novega prestreznika uvedli po letu 2020, v korporaciji MiG pa so že začeli z njegovim snovanjem.

Projekt novega ruskega prestreznika so začeli že v letu 2014, ko je predstavnik Odbora državne dume Ruske federacije za obrambo, poslanec Aleksander Tarnajev sporočil, da so podpisali ustrezen dokument o izvajanju znanstveno-raziskovalnih in poskusnih konstruktorskih del na lovcu – prestrezniku MiG-41.

Kaj dosti več o tem letalu se še ne ve, po besedah poveljnika Vojaško-vesoljskih enot Ruske federacije (Letalske in zračnoobrambne sile Rusije) Viktorja Bondareva novo prestrezniško letalo načrtujejo tako, da bo konstruirano do leta 2020.

Poskusni pilot Anatoly Kvochur (postal je prava legenda, potem ko se je leta 1989 na pariškem letalskem salonu katapultiral iz lovca MiG-29, ki je strmoglavil ob stezi letališča ne Le Bourgetu; nekaj zatem pa se je na Krimu katapultiral še enkrat iz palubne verzije lovca MiG-29, v nesreči pa izgubil ženo) predpostavlja, da bo imel novi prestreznik vse najboljše lastnosti predhodnika (MiG-31), vendar pa naj bi razvil hitrost do 4 Machov. Po njegovih besedah bi moralo do te posodobitve priti že pred 20 leti, vendar se tedaj zaradi težav ruske letalske industrije in pomanjkanja sredstev to ni zgodilo, zato so sedanje zahteve toliko večje.

Pri konstruiranju novega letala uporabljajo tudi dognanja iz devetdesetih let, ko so začeli snovati naslednika foxhounda pod oznakama 301 in 321. Na drugi strani pa konkurenčni konstruktorski biro Suhoj “na svojo roko” snuje cenejšo verzijo prestreznika, ki bo dosegel hitrost med 2500 in 2700 km/h. Verjetno pa bodo zadnjo besedo pri tem, kateri projekt  bo ustreznejši, rekli predstavniki ruskega vojaškega vrha in vojaške industrije.

Za zdaj hkratno snovanje podobnih modelov Su in MiG v določenem smislu spominja na sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so razvijali  bombnike Tu-22M in T-4. Slednji ni prišel v serijsko proizvodnjo  zaradi visoke cene in težavnega vzdrževanja.

Prestreznik MiG-31 ostaja hrbtenica letalstva zračne obrambe Vojaško-vesoljskih enot Ruske federacije. Prav sedaj poteka načrtovana modernizacija določenega števila lovcev-prestreznikov, da bi jim izboljšali bojne zmogljivosti. Posodobljeni lovci MiG-31 foxhound bodo dobili oznako MiG-31BM (Bolšaja Modernizacija – velika posodobitev), opremljeni pa bodo s sodobno elektronsko opremo, novo oborožitvijo in novim radarjem. Vse te izboljšave naj bi povečale njihovo učinkovitost.

Letalski polk, nameščen v letalski bazi “Centralna Uglovaja” pri Vladivostoku, je tako že decembra 2015 dobil prve tri primerke prestreznikov MiG-31BM, v letošnjem letu pa naj bi postopoma popolnoma zamenjali vsa letala v polku in zamenjali sedanje prestreznike MiG-31 in Su-27 s posodobljenimi MiG-31BM. Posodobljene foxhounde bodo uporabljali potem še do leta 2028, ko naj bi jih dokončno zamenjali z novimi prestrezniki MiG-41.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Rusija bo razvijala novega prestreznika MiG-41

Rusija se je odločila na osnovi prestreznika MiG-31 razviti novo bojno letalo MiG-41, ki bo lahko letelo s hitrostjo več kot 4 mache.

NEVIDNI – lovci 5. generacije, P.I. december 2012

NEVIDNI – lovci 5. generacije, posebna izdaja revije Obramba podrobno predtavlja letala: F-22 raptor T-50 PA K-FA F-35…

Povezani članki