Migi-29, Šojgu in Striži na letališču Batajnica pri Beogradu

by Urednik

V SRBIJI VOJAŠKA PROSLAVA OB OBLETNICI OSVOBODITVE BEOGRADA V 2. SVET. VOJNI

V Srbiji ob dnevu osvoboditve, 20. oktobra, pripravljajo predstavitev najsodobnejše opreme in usposobljenosti pripadnikov Vojske Srbije v okviru programa “Sloboda 2017”, ki bo potekal na vojaškem letališču Batajnica nedaleč od Beograda.

V programu bo sodelovalo več kot 2200 pripadnikov vojske, 130 različnih vozil ter 30 letal in helikopterjev. Poleg migov bo na letališki stezi postrojenih tudi 1500 pripadnikov specialnih sil Vojske Srbije, ki bodo predstavili novo opremo – od optičnih naprav do pušk.

V zaključnem delu bodo obiskovalci lahko spremljali nalet letalstva, v katerem bo sodelovalo skupaj 30 letalnikov: od lovcev MiG-29, jurišnih letal J-22 orao in šolskih last do transportnih helikopterjev. Potrdili so tudi nastop ruske akrobatske skupine Striži z lovci MiG-29. To je že drugi obisk te skupine v Srbiji, prvi je bil pred leti ob 100-letnici srbskega letalstva (leta 2012 – prav tako v Batajnici).

Svečanosti se bo udeležilo najvišje srbsko državno vodstvo, pričakujejo pa celo obisk ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja. Dogodek bo potekal v osrednji letalski bazi srbskega vojaškega letalstva v Batajnici v petek, 20. oktobra 2017 ob 12. uri.

Ruska vojaška akrobatska letala skupina Striži je v začetku tedna že pristala na letališču v Batajnici. V programu načrtujejo nastop šestih letal MiG-29 in MiG-29UB (leta 2012 so na Batajnici nastopili samo trije). Na batajniško letališče so prileteli z dodatnimi gorivnimi rezervoarji iz matične baze Kubinka, oddaljene 60 km (zahodno) od Moskve. Ruske lovce premlja transportno letalo Il-76 z logistično skupino za podporo.

Akrobatsko skupino Striži so ustanovili leta 1991, izvajajo pa akrobacije z večnamenskimi bojnimi letali MiG-29. Pogosto letijo tudi v družbi s kolegi iz akrobatske skupine Ruski vitezi (z letali Su-30SM, prej Su-27). Skupino sestavlja šest pilotov, vodi jih poveljnik, odlikovani gardni podpolkovnik Sergej Osjakin.

Pripravil: B. Knific, foto: MOD RS

VIDEO: Prihod Strižev v Beograd

Povezani članki