Možnosti lovca Su-75 šahmat v spopadu z F-35

by Urednik

ALI LAHKO ŠAHMAT IZNIČI SPOSOBNOSTI F-35 V HIPOTETIČNI ZRAČNI BITKI?

Suhoj Su-75 šah mat, novo rusko enomotorno lahko taktično letalo 5. generacije, ki ga je Rostec 20. julija predstavil na letalskem sejmu MAKS-2021, velja za primerno alternativo Lockheed Martinovemu F-35 lightning II.

Mednarodni opazovalci se sprašujejo, ali bi lahko rusko letalo Su-75 v hipotetičnem bližinskem boju (”dog fight”) prelisičilo svojega ameriškega tekmeca F-35. Pri primerjavi ruskih in ameriških lovcev pete generacije je treba upoštevati, da se po aerodinamični zasnovi in ​​zmogljivostih zelo razlikujejo, pravi nekdanji konstruktor JSC Suhoj Vadim Lukaševič.

Na primer: F-35 je konstruiran s horizontalnimi repnimi  stabilizatorji, šah mat pa ima “krmilna stabilizatorja”, to je krmilni površine, ki ju uporabljajo letala s konfiguracijo V-repa. Edina stvar, ki ju imata obe letali skupni je, da pripadata isti kategoriji po teži, je konstruktor Lukaševič pojasnil ruskim novinarjem.

Poleg tega so ruski in ameriški proizvajalci poudarili različne značilnosti: medtem ko sta se Lockheed Martin in Pentagon osredotočila na celovito dinamiko bojnega sistema lovca F-35 na račun njegove okretnosti, je po mnenju ruskega testnega pilota Anatolija Knjiševa Suhoj pri konstrukciji lovca Su-75 šah mat namenil prednost okretnosti – krmarljivosti. Testni pilot meni, da bo ta lastnost ruskemu bojnemu letalu omogočala resno prednost pred F-35. Medtem ko sta oba lovca zasnovana tako, da se izogneta radarskemu in drugemu senzorskemu odkrivanju, bo po mnenju Knjiševa doseg radarja z aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA) letala Su-75 šah mat večji od dosega radarja F-35, kar pomeni, da bo ruski lovec “videl” svojega tekmeca prej in zato v morebitnem neposrednem zračnem spopadom dosegel prevlado po pravilu, da tisti, ki najprej zazna nasprotnika, ga najprej ustreli, je za časnik Komsomolskaya Pravda povedal ruski testni pilot. Radar, odporen proti motenju, bo lahko zaznal hkrati do šest ciljev “tudi v pogojih močnega elektronskega motenja” in bo po navedbah proizvajalcev deloval skupaj s sistemi za elektronsko bojevanje letala.

Prav tako pomembno je, kakšno orožje ima pilot na voljo za sestrelitev nasprotnika, je pripomnil Knjišev. Domnevno je, da bi lahko bil Su-75 šah mat oborožen s tremi hipersoničnimi projektili zrak-zrak R-37M (Natovo poročevalsko ime: AA-13 arrow), ki ostajajo “najhitrejše rakete zrak-zrak na svetu”. V kombinaciji z radarskim sistemom lovev lahko uporablja rakete R-37M, ki letijo s hitrostjo 5-6 mahov (6,125-7,350 km/h), na dosegu do 400 kilometrov. Za primerjavo: F-35 običajno nosi štiri radarsko vodene rakete srednjega dosega AIM-120 AMRAAM (ali pa bi lahko nosil do šest AIM-120, če je opremljen z novim stojalom ”sidekick”). AIM-120 lahko pospeši do hitrosti 4M (4.900 km/h) in ima največji doseg delovanja 180 kilometrov. To pomeni, da ne glede na to, kako zgodaj F-35 zazna svojega nasprotnika, je njegova sposobnost omejena z dosegom orožja. Su-75 šah mat ima bojni radij 1500 kilometrov v primerjavi s 1.093 kilometri z F-35 (samo z notranjim gorivom).

Kar zadeva največjo hitrost letal, naj bi se Su-75 šah mat lahko pohvalil s hitrostjo 1,8 M (2.205 km/h), medtem ko ima njegov tekmec največjo hitrost 1,6 M (1.960 km/h). Toda tukaj je uganka: kot je junija 2019 poročala spletna stran Defense News, lahko letala F-35C na izredno velikih nadmorskih višinah letijo z nadzvočno hitrostjo le kratek čas, potem pa obstaja nevarnost strukturne poškodbe in izgube sposobnosti prikritosti . Mediji so še opozorili, da bi lahko ta težava onemogočila mornariškemu F-35C izvajanje nadzvočnih prestrezanj. Še huje, Pentagon je poročilo o pomanjkljivostih zaprl v kategorijo “ni načrta za popravljanje”. To običajno pomeni, da “vrednost operativne uporabe letala, ki jo zagotavlja nadgradnjo, ne upravičuje ocenjenih stroškov te nadgradnje”, poroča Defense News.  Medtem pa je cena večnamenskega prikritega vojnega letala ruske proizvodnje manj kot polovica cene F-35 in je cena letenja na uro Su-75 šah mat sedemkrat nižja kot pri Lockheed Martinovem letalu.

Ob tem je seveda še veliko polemik: F-35 je že nekaj let – vsem težavam navkljub – operativen, Su-75 šah mat pa je dejansko še vedno samo na papirju (v računalnikih). Kljub vsem navedenim podatkom se prihodnji enomotorni prikriti ruski lovec ne ujema s F-35, vztraja Cris Osborn iz National Interesta: Su-75 šah mat še ni opravil prvega leta, medtem ko je ameriški udarni lovec prvič vzletel decembra 2006. Osborn nadalje trdi, da je “sposobnost kakršne koli grožnje” F-35 odvisna od sposobnosti ruskega letala, da se “brezhibno in varno poveže z drugimi četrte generacije”. Poleg tega Osborn dvomi, da bi Rusija lahko ustvarila dovolj veliko floto Su-75 šah mat, ki bi predstavljala “protiutež globalnemu zavezniškemu dosegu programa F-35“.

Vendar pa komentator The National Interest ne omenja, da je bil program F-35 dolgo časa vpleten v polemike. 22. aprila 2021 je šel urad ameriške vlade za odgovornost (GAO) tako daleč, da je F-35 imenoval “najdražji orožni sistem v zgodovini”. Po ocenah agencije so se stroški vzdrževanja F-35 v 66- letnem pričakovanem življenjskem ciklu od leta 2012 stalno povečevali, z 1,11 bilijona na 1,27 bilijona dolarjev, kljub poročilom o prizadevanjih za njihovo zmanjšanje. Poleg tega je GOA poudarila razliko v  višini 3,7 milijona USD na letalo med dejanskimi stroški vzdrževanja in tem, kaj si lahko storitveni projekt privošči v celotnem življenjskem ciklu programa. GOA je obžaloval dejstvo, da kljub tej veliki porabi zmogljivosti  letala F-35 “še vedno ne izpolnjujejo zahtev za lovce v bojni uporabi v vojni”.

Pripravil: B. Knific, foto:

Povezani članki