Natečaj za prihodnji jurišno-izvidniški helikopter Ameriške vojske

by Urednik

V FINALU (PO PRIČAKOVANJU) BELL IN SIKORSKY

Bell in Sikorsky, podjetje v lasti Lockheed Martin, sta bila izbrana za razvoj, izdelavo ter letenje prototipov prihodnjega jurišno-izvidniškega helikopterja Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA) za Ameriško kopensko vojsko (US Army)  in se bosta pomerila v finalu za obsežno naročilo, je sporočila Ameriška vojska konec marca.

Ameriška vojska načrtuje nabavo tako helikopterjev FARA kot prihodnjih jurišnih helikopterjev dolgega dosega (FLRAA), ki bodo počasi nadomestili sedanjo floto Sikorskyjevih helikopterjev UH-60 black hawk  in jurišnih helikopterjev AH-64 apache proizvajalca Boeing (izvorno Hughes, ki je postal del McDonnel Dauglasa, slednji pa potem Boeinga)). Proces zamenjave helikopterjev načrtujejo v kopenski vojski ZDA za prihodnje desetletje.

Prihodnji izvidniško-jurišni helikopter – FARA – bo zapolnil vrzel v kritičnih zmogljivostih, ki jo trenutno zapolnjujejo že kar stari jurišni helikopterji AH-64E apache, po upokojitvi helikopterjev OH-58D kiowa warrior združeni z brezpilotnimi letali shadow.

Ustrezna služba kopenske vojske ZDA je trikrat poskušala in ni uspela zapolniti vrzeli z novim helikopterjem, kar naj bi šlo predvsem na rovaš izredno učinkovitega helikopterja apache.

Si lahko ameriška vojska privošči svojo bodočo vertikalno floto? Analitiki Centra za strateške in mednarodne študije (CSIS) so premetali številke v zvezi s tem projektom in njegovo usodo.

Ameriška kopenska vojska je lansko pomlad izbrala pet proizvajalcev (nekateri so nastopali združeno), ki so sodelovali v natečaju FARA: AVX Aircraft Co. v sodelovanju z L-3 Communications Integrated Systems, Bell, Boeing, Karem Aircraft in Sikorsky. Vojska je določila spisek obveznih zahtev, ki so jih morali proizvajalci izpolnjevati, in tudi seznam želenih zahtev za začetno zasnovo. Ustrezna služba Kov ZDA je pregledala tudi izvedbene načrte proizvajalcev in ocenila časovni razpored ter zahteve glede financiranja.

“Izbrani izbranci so jasno izpolnjevali obvezne zahteve in so bili v sprejemljivem nivoju načrta izvedbe in želenih zahtev,” je povedal Dan Bailey, vodja programa FARA za konkurenčni prototip. Program prototipov sodi v pristojnost armadne Uprave za letalski in raketni center.

Lockheed je na letni konferenci Kopenske vojske ZDA oktobra 2019 predstavil svojo zasnovo helikopterja raider X. Pri konstrukciji novega helikopterja je podjetje uporabilo slastno koaksialno tehnologijo raider X2 s poudarkom na tem, kako se bo obnesla pri “X”.

“Izhajamo iz izkušenj z zrelim demonstratorjem tehnologije S-97 raider, optimizacijo te naše rešitve pa nadaljujemo v okviru projekta FARA s projektom raider X, ki bo vojski zagotovil integriran oborožitveni (bojni) sistem, ki združuje hitrost, doseg, manevriranje, preživetje in operativno fleksibilnost,” je Andy Adams, podpredsednik Sikorskyjevega oddelka za prihodnje letalnike z vertikalnim manevrom  navedel v izjavi. Tak pristop zmanjšuje tveganje in ponuja rešitev z zmogljivostjo in sposobnostmi za izvedbo združenih operacije vojske v vseh domenah.

Bell je razkril svojo zasnovo – helikopter 360 invictus – ki temelji na Bellovi tehnologiji 525. Toda njegovo konstrukcijska zasnova odlikuje več ključnih razlik, vključno z : 40 čevljev – 12,20 m.

Zasnova vključuje en sam glavni rotor v konfiguraciji s štirimi kraki, aerodinamičen trup z gladko kupolo pilotske kabine s pilotskima sedežema v tandemu (zaporednima), helikopter pa je prevozljiv z transportnim letalom v C-17.

“Bell je ponosen, da da bo lahko nadaljeval delo pri razvoju prototipnega helikopterja  360 invictus v okviru natečaja  Future Attack Reconnaissance Aircraft Competitive Prototype,” je po razglasitvi finalistov natečaja izjavil Keith Flail, Bellov podpredsednik naprednih vertikalnih sistemov.

“Vložili smo znatna sredstva in veliko ustvarjalne energije začeli z razvojem helikopterja v natečaju Kov ZDA  FARA CP, zato navdušeni, da bomo lahko nadaljevali delo na invictusu. Bellov pristop je bil od začetka zasnovan tako, da zagotavlja napredne zmogljivosti, brez nepotrebne in pretirane zapletenosti, da bi karseda hitro in cenovno ugodno kritične zmogljivosti v roke vojakom.”

Združeno moštvo proizvajalcev in razvojnikov  AVX in L3 je že precej zgodaj predstavilo svojo zasnovo za tekmovanje FARA na letnem vrhu ameriškega združenja za vojaško letalstvo v Nashvilleu v Tennesseeju aprila 2019. Zasnova uporablja AVX-ovo tehnologijo sestavljenega- koaksialnega glavnega rotorja  in potisnega oplaščenega propelerja. Podjetji v skupnem moštvu sta navedli, da zasnova helikopterja z enim motorjem izpolnjuje 100 odstotkov obveznih zahtev vojske in 70 odstotkov želenih lastnosti.

Proizvajalec Karem je napovedal, da se bo združil z Northropom in Raytheonom, in se s svojo zasnovo pri AUSA – AR-40 – predstavil s helikopterjem z enim glavnim rotorjem, nagibnimi gibljivimi krili in vrtečim repnim rotorjem.

Boeing je zadnji razkril svojo zasnovo, ki jo je predstavil 3. marca letos. Boeingov predlog helikopterja je zasnovan aerodinamično čisto s šestkrakim glavnim rotorje visoke trdnosti; in štirikrakim običajnim repnim rotorjem ter in propelerjem zadaj. Prototip helikopterja naj bi začel leteti v zadnjem četrtletju proračunskega leta 2022, testiranje pa naj bi potekalo do leta 2023. Faza razvoja inženiringa in proizvodnje naj bi se začela v proračunskem letu 2024.

Pripravil: B. Knific, foto: Lockheed Martin, Bell

 

Povezani članki