Nemčija bi lovce Eurofighter typhoon oborožila z jedrskim orožjem

by Urednik

NEMŠKI NAKUP LOVCEV ODVISEN OD ZMOŽNOSTI JEDRSKE OBOROŽITVE LETAL

Nemčija se v ZDA zanima za nadgradnjo svojih večnamenskih lovskih letal Eurofighter typhoon, da bi jih lahko oborožili z jedrskim orožjem, s tem pa bi lahko nadaljevali tradicijo evropskih (neameriških) bojnih letal v oborožitvi.

Zadnjih nekaj let se je sicer nemška politika (resno) zanimala za nakup ameriških lovcev 5. generacije F-35, vendar so se na prehodu v leto 2018 premislili. Posledica tega je bila tudi zamenjava odločnega zagovornika ameriških F-35, generala Karla Müllerja, ki je bil vse do marca 2018 načelnik generalštaba Nemških letalskih sil (Luftwaffe). Zamenjave pa se dogajajo tudi na nemškem obrambnem ministrstvu, predvsem med zagovorniki nakupa ameriških lovcev – poleg F-35 tudi F/A-18 in F-15E.

Müller je novembra lani dejal, da “v Luftwaffe menijo, da je lovec F-35 najprimernejša in najljubša izbira za zamenjavo lovskih bombnikov tornado“. Nemško obrambno ministrstvo je Müllerjeve “želje” že decembra 2017 zavrnilo in poudarilo, da je primarna izbira še vedno evropski lovec typhoon.

Ob tem pa sta se Nemčija in Francija že dogovorili, da bosta skupaj razvijali evropskega lovca 5. generacije, vendar je projekt skupnega francosko-nemškega letala še daleč od uresničitve.

Glede na obveze zvezi Nato pa mora Nemčija imeti v svoji floti letala, ki lahko nosijo jedrsko orožje, kar pomeni nujno nadgradnjo lovcev Eurofighter typhoon za oboroževanje z jedrskimi bombami.

Nemčija naj bi tako aprila poslala Pentagonu zahtevo za informacije o tem, ali je mogoče lovce typhoon preurediti za oborožitev z jedrskim orožjem, kakšni so stroški nadgradnje in koliko časa bi to vzelo.

Pripravil: A. Knific, foto: Eurofighter

Povezani članki