Nemčija bo Izraelu zgradila še 3 podmornice razreda dolphin II

by Urednik

POMIRITEV ODNOSOV MED DRŽAVAMI IN NADALJNJE DOBAVE PODMORNIC

Nemška ladjedelnica Howaldtswerke-Deutsche Werft  (HDW), ki je del družbe ThyssenKrupp Marine Systems, bo v prihodnjih mesecih Izraelski mornarici (uradno) v operativno uporabo predala še tretjo dizelsko-električno podmornico razreda dolphin II, nemška vlada pa je nedavno dala luč za gradnjo še druge serije treh podmornic tega tipa za Izrael.

Nemčija je sicer v letu 2017 že skoraj odpovedala dobavo, kot razlog pa so navedli obtožbe o korupciji izraelskih državnih uradnikov, ki so tesno povezani z izraelskim premierom Benjaminom Netanyahujem. Vendar so nato v pogodbo za nove tri izraelske podmornice razreda dolphin II zapisali številne klavzule, ki Nemčiji omogočajo takojšnjo prekinitev dogovora, če bi bili izraelski predsednik vlade ali njegovi najbližji pomočniki obtoženi kaznivih dejanj.  Že v letu 2016 pa so Izraelci grozili z odpovedjo naročila, ko so izvedeli, da ima iransko vladno podjetje 4,5% delež v nemške družbi Thyssen Krupp Marine Systems (več).

Izraelska mornarica ima v svoji floti že 3 podmornice razreda dolphin I in 2 razreda dolphin II, ki že ima od površinskega zraka neodvisen pogon (AIP), še tretjo iz tega razreda pa pričakujejo operativno v naslednjih mesecih. Izrael bodo sicer dodatne 3 podmornice razreda dolphin II stale okoli 2,2 milijarde dolarjev.

Podmornica razreda dolphin I je nekoliko večja kot nemška podmornica type-212, iz katere so jo za Izraelsko mornarico skupaj razvili izraelski in nemški inženirji, tako po dolžini (12 m) kot izpodrivu (pod vodo skoraj 500 t).

Za Izrael so podmornice pomembne tudi (predvsem) za odvračanje pred jedrskim napadom, predvsem Irana, ki je definiran kot glavna grožnja za Izraelce. S podmornicami, ki plujejo stran od obale, namreč lahko tudi ob jedrskem napadu na kopnem, zadajo povračilni udarec.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki