Nemčija in Norveška skupaj naročili 6 podmornic type 212CD

by Urednik

NEMČIJA IN NORVEŠKA STA ZDRUŽILI MOČI PRI NAROČANJU PODMORNIC

Nemška ladjedelnica ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) je sredi julija dobila naročilo v vrednosti 5,5 milijarde EUR (približno 6,5 milijarde USD) za gradnjo šestih enakih dizel-električnih podmornic razreda type 212CD za Norveško in Nemško mornarico.

Nemčija kupuje dve podmornici type 212CD (Common Design – skupna zasnova) s katerimi bo povečala floto šestih obstoječih podmornic type 212 AIP, medtem ko Norveška mornarica kupuje štiri podmornice, ki bodo nadomestile šest starejših podmornic razreda ula, ki so v uporabi iz obdobja 1989-1991, upokojili pa naj bi jih še pred letom 2030.

Norveška naj bi svojo prvo podmornico dobila leta 2029, gradnja pa se bo začela leta 2023. Dve nemški podmornici naj bi bili dostavljeni v letih 2032 in 2034.

Poleg podmorskega sodelovanja sta Nemčija in Norveška sklenili tudi partnerstvo v zvezi z mornariškimi raketami, pri čimer bo norveški Kongsberg Nemški vojni mornarici (Deutsches Marine) dostavil mornariške rakete NMS block 1A, ki bodo nadomestile rakete na nemških fregatah F124, F125 in F126.

Type 212CD je posodobljena različica podmornice type 212A, ki so v uporabi v Nemčiji in Italiji. Namesto da bi se pridružila Norveški in Nemčiji, gre Italija po svoji poti za svojo novo generacijo podmornice v okviru programa, imenovanega U212 NFS (Near Future Submarines).

Za type 212CD bodo zasnovo podmornice type 212A nadgradili z vključevanjem naprednih tehnologij za razširitev družine U212 v Evropi, so zapisali pri  dejal TKMS, ne da bi pri tem posredoval kakšne podrobnosti. Gotovo je, da bodo nove podmornice dolge 73 metrov in bodo tako sedem metrov daljše od svojih predhodnic. Pričakuje se, da bo povečana dolžina omogočila vgradnjo dodatnih gorivnih celic za večji doseg.

 Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki