Nemčija naročila 3 brezpilotna letala MQ-4C triton

by Urednik

PO ODPOVEDI RQ-4 EURO HAWK SO SE NEMCI ODLOČILI ZA CENEJŠE MQ-4

Nemčija se je odločila za nakup treh ameriških brezpilotnih letal Northrop Grumman MQ-4C triton, namesto prvotno načrtovanih brezpilotnikov za izvidništvo in nadzor RQ-4E euro hawk (različica global za potrebe Luftwaffe) zaradi njihove visoke cene, so nemškim medijem zaupali viri iz nemškega obrambnega ministrstva.

Tri brezpilotna letala MQ-4C triton bodo Nemčiji dobavili do leta 2025. Northrop Grumman MQ-4C triton je brezpilotnik razvit za potrebe Ameriške mornarice za nadzor med misijami, ki lahko trajajo več kot 24 ur hkrati in obsegajo več kot 2,7 milijona kvadratnih kilometrov.

Nemčija je sicer v maju 2013 odpovedala pogodbo za dobavo petih letalnikov RQ-4E euro hawk, potem ko je prejela le prvega. Razlogi za nenakup naj bi tičali v pomanjkanju finančnih sredstev. Brezpilotno izvidniško letalo RQ-4E euro hawk je različica global hawka RQ-4B, opremljena z izvidniškim sistemom EADS kooperativnim z obveščevalnimi signali SIGINT.

Nemške letalske sile (Luftwaffe) imajo v svoji floti poleg edinega RQ-4E euro hawk le še tri izraelska izvidniška brezpilotna letala IAI heron.

Pripravil: A. Knific, foto: Dvidshub

Povezani članki