Nemčija predlaga zvezi NATO “skupno helikoptersko enoto” NH90

by Urednik

BO ZVEZA NATO DOBILA SVOJO HELIKOPTERSKO ENOTO? 

V Nemčiji je s strani obrambnega ministrstva prišel predlog, da bi se dodatnih 22 naročenih vojaških transportnih helikopterjev NH Industries NH90 uporabilo za helikoptersko enoto zveze Nato, kar bi lahko izkoristile manjše države članice, ki nimajo tako velike helikopterske flote.

Nemška vojska je namreč sprva naročila 120 helikopterjev NH90, nato pa v letu 2013 zmanjšala naročilo na 80 letalnikov, od tega jih bodo po novem 18  v verziji NFH (NATO fregatni helikopter) namenili za potrebe Nemške mornarice, z možnostjo nakupa dodatnih 22. Ravno teh 22 helikopterjev NH90 pa Nemci sedaj želijo vključiti v vojsko zveze NATO, s čimer bi si nedvomno znižali stroške letalnikov, kakor tudi pilotov in zaposlenih, obdržali pa tudi dogovor s proizvajalcem.

Nemška vojska je do sedaj prejela že 37 večnamenskih helikopterjev NHI NH90 TTH (taktični transportni helikopter), od teh pa je vsaj  4 od aprila 2013 uporabljala tudi v Afganistanu.

Koncept, ki ga Nemci imenujejo “večnacionalna helikopterska enota”, je del širšega okvirnega sporazuma nemškega obrambnega ministrstva  in proizvajalca Airbus Helicopters, s potrjenim predlogom pa bi tako nemške oblasti  uresničile načrtovane nakupe helikopterjev NH90. Ob tem seveda ne čudi, da so Nemci že večkrat Franciji in zvezi Nato oz. Evropski uniji predlagali rešitev, da bi slednji kupili sporni amfibijsko-desantni ladji (nosilki helikopterjev) razreda mistral, ki sta namenjeni Rusiji.

Zaenkrat je bila formalna ratifikacija dogovora zadržana do zaključka pogajanj med strankami, saj mora še pred severnoatlantskim zavezništvom predlog potrditi nemški parlament. Predstavniki nemškega obrambnega ministrstva upajo, da bodo politiki odločitev sprejeli že v začetku leta 2015.

Nemško obrambno ministrstvo trdi, da jih je pomanjkanje transportnih helikopterjev med vojaško misijo v Afganistanu navdihnilo za njihove načrte o skupni rabi helikopterjev NH90. “S tem smo ustvarili priložnost za manjše države, ki si ne morejo privoščiti svoje flote NH90, da sodelujejo pri takih misijah,” so dejali na nemškem obrambnem ministrstvu. Dodali so še, da so o tej zamisli povprašali 20 predstavnikov članic zveze NATO in prejeli “dvomestno število pozitivnih odgovorov”.

Pripravil: A. Knific, foto: Bundeswehr

VIDEO: Helikopterji NH90 Nemške vojske

Povezani članki