“Nihče ne potrebuje ruskih potniških letal”

by Urednik

SLABA PRODAJA RUSKIH POTNIŠKIH LETAL ZARADI SPORA RUSIJE Z ZAHODOM

Direktor ruske Združene korporacije za proizvodnjo letal (UAC) Yuri Slyusar je spomnil, da je Latvija odstopila od nakupa petih ruskih potniških letal, čeprav so bili ti skoraj za tretjino cenejši od konkurenčnih.

“Vsak dogovor o prodaji letal je politično obarvan, torej s 100-odstotno politično podporo,” pojasnjuje Slyusar. Ruska potniška letala niso potrebna nikomur v pogojih prevlade evropskega Airbusa in ameriškega Boeinga (pa tudi kanadskega  Bombradierja in brazilskega Embraerja v kategoriji letal za regionalni potniški promet), zato je za prodajo ruske letalske tehnike na svetovnem trgu nujno potrebna podpora države, je na kongresu stranke Enotna Rusija povedal direktor Združene korporacije za proizvodnjo letal Yuri Slyusar.

Po njegovih besedah je dandanes za razvoj novih proizvodov vsekakor potrebna državna podpora. Pri tem je spomnil na primer Latvije, ki je odstopila od nakupa petih ruskih letal, čeprav so bili ti za tretjino cenejši od konkurenčnih brazilskih Embraerjevih letal.

V začetku decembra 2015 so latvijski mediji poročali, da je latvijski letalski prevoznik AirBaltik dobil vladno prepoved nakupa ruskih potniških letal Suhoj superjet 100.

“Mislim, da bomo lahko prešli na lastna letala, ko se bomo naučili proizvajati popolnoma konkurenčna letala za civilni sektor, ” je dodal direktor UAC. Poudaril je še, da so vojaška letala, ki jih izdeluje korporacija, popolnoma konkurenčna, vendar pa je sfera civilnega letalstva pred ambiciozno nalogo – izzivom: proizvajati konkurenčna letala in povečati prodajo konkurenčnih letal. Po Slyusarjevih besedah je pred nedavnim v Irkutsku v Sibiriji predstavljeno letalo MS-21 prvo postsovjetsko letalo, cilj tega projekta pa je, da bi tudi ruska letalska industrija civilnih letal dosegla svetovno raven in konkurenčnost.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

V Irkutsku premiera ruskega potniškega letala MS-21

V vzhodnosibirskem Irkutsku, ki leži kar dobrih 4000 km vzhodno od Moskve, so v obratih letalskega proizvajalca Korporacija Irkut predstavili novo rusko potniško letalo MS-21.

Dubai Airshow 2015: Egipt kupuje ruska potniška letala MS-21

Kot poroča korporacija Irkut, naj bi Rusija in Egipt sklenila pogodbo nakupu šestih letal Irkut MS-21 ter rezervaciji še 4 enakih letal, ki jih skupaj razvijata korporaciji Irkut (MC-21) in konstrukcijski biro Jakovljev (Jak-242).

Povezani članki