Nizozemska dobiva nove mitraljeze FN MAG in FN M2-QCB

by Urednik

NIZOZEMSKA VOJSKA KUPUJE NOVE MITRALJEZE BELGIJSKEGA PROIZVAJALCA FN HERSTAL

Nizozemski obrambni minister je pred dnevi podpisal pogodbo z belgijskim proizvajalcem FN  (Fabrique Nationale) Herstal o dobavi dodatnih 2050 lahkih mitraljezov MAG 7,62 mm in 840 težkih mitraljezov M2-QCB 12,7 mm (oba modela – torej lahki puškomitraljez in težki mitraljez – uporablja tudi Slovenska vojska). S temi orožji bodo Nizozemci nadomestili obstoječe starejše mitralješko orožje, ki ga uporablja njihova vojska.

Lahki puškomitraljezi so nekoliko izpopolnjeni v primerjavi s predhodnimi modeli MAG in M2-QBC, vendar novosti niso obsežnejše, obe orožji sta dobili pritrditveno letev. Poleg tega so Nizozemci za obe orožji kupili tudi nočno/dnevne namerilnike, mitraljez MAG pa je opremljen s posebnim podstavkom in teleskopskim namerilnikom za izboljšanje natančnosti.

Težki mitraljez M2-QCB (quick change barrel) je opremljen z refleksnim namerilnikom, ki je bolj natančen od predhodnega. Prav tako ima M2 termalno namerilno napravo za zaznavanje ciljev na daljše razdalje.

Nove mitraljeze naj bi Nizozemska vojska, ki ima že sedaj v svoji oborožitvi mitraljeze FN MAG in FN M2-QCB, začela uporabljati v letu 2016, dobave pa bodo sklenjene do sredine leta 2018. Vzdrževanje so Nizozemci zaupali mornariški delavnici za manjša orožja v Den Helderju. Pogodba vsebuje tudi določeno količino rezervnih delov in pa usposabljanje vzdrževalnega osebja.

 Pripravil: B. Knific, foto: FN Herstal

Povezani članki