Nizozemska naročila dodatnih 15 lovcev F-35

by Urednik

V PRIHODNJE VEČ SREDSTEV ZA NIZOZEMSKO VOJSKO

Nizozemska je pred dnevi napovedala, da bo v prihodnjem letu povečala obrambni proračun, da bi kupila več lovcev F-35 in povečala svoje sile za posebne operacije ter sile za kibernetsko bojevanje.

Načrti vključujejo nakup 15 naprednih lovcev 5 generacije F-35A, ki jih je sestavlja ameriški Lockheed Martin, je medijem povedal nizozemski obrambni minister Ank Bijleveld.

“Dodatna naložba v obrambo je nujna, ker je varnostno območje v naši okolici postalo nestabilno. Obstaja več groženj, s katerimi se bomo spopadali in grožnje postajajo vse bolj zapletene,” je dejal Bijleveld po tedenskem zasedanju kabineta v Haagu.

Država je za Nizozemske kraljeve letalske sile že leta 2013 naročila  37 lovcev F-35A, prva dva so že prejeli in se ju uporabljajo za šolanje svojih pilotov v ZDA, preostale pa naj bi dobavili v letu 2019. Teh 35 letal bo razporejenih v dve eskadrilji, zveza Nato pa vztraja, da Nizozemska potrebuje tri eskadrilje (poleg porabe 2 % BDP za obrambo). Sicer je največja država Beneluksa pred dobrim desetletjem ob vključitvi v razvoj F-35 JSF načrtovala nakup vsaj 85 letal tega tipa, količino pa so kasneje ob gospodarski krizi več kot prepolovili.

Vsak F-35A po podatkih proizvajalca Lockheed Martin trenutno na trgu velja okoli 89,2 milijona ameriških dolarjev (78,9 milijona evrov).

Pripravil: A. Knific, foto: Lockheed Martin

Povezani članki