Nizozemska obelodanila težave z dobavo lovcev Ukrajini

by Urednik

NOBENA IZMED ZAHODNIH DRŽAV ŠE NE ŽELI DOBAVITI ZAHODNIH LOVCEV UKRAJINI

Nizozemska, ki je Ukrajini obljubila, da bo “nemudoma obravnavala” prošnjo za dobavo bojnih letal, je napovedala težave z izpolnitvijo zahteve Kijeva. 

Ukrajina je Nizozemsko zaprosila za dobavo lovcev F-16 iz tamkajšnjih letalskih sil, pri čemer je naredila vse, kot je bilo navedeno v Amsterdamu. Vendar pa je nizozemska vlada zaenkrat  obrnila “hrbet” in napovedala težave s potencialnim prenosom letal v Kijev. Ministrica za obrambo kraljevine Kaisa Ollongren je bila zadolžena, da to pove.

Po njenih besedah ​​zahteve Zelenskega v tem trenutku ni lahko izpolniti, treba se je posvetovati z Američani in drugimi zavezniki v Natu. Amsterdam na splošno ne želi postati prva država, ki bo Ukrajini dobavljala bojna letala. Medtem se bodo posvetovali, kdo bo prvi poslal svoja letala v Kijev.

»Ukrajina nas je res prosila za pomoč pri dobavi lovcev. Toda te zahteve ni lahko izpolniti. O razpoložljivosti F-16 se moramo pogovoriti z Američani in drugimi zavezniki,« je izjavila Ollongrenova.

Nizozemska je ena najaktivnejših podpornic Ukrajine v Evropi, pomaga predvsem z denarjem, saj lastnega orožja ne proizvajajo. O možnosti dobave F-16 Ukrajini aktivno razpravljajo v vladi, kar je eden od primerov, kako lahko Amsterdam pomaga Kijevu z opremo. Premier Mark Rutte je pred tem francoskemu predsedniku Macronu obljubil, da bo odločitev o letalih sprejel “v bližnji prihodnosti”

ZDA so sicer sporočile, da odobravajo pobude za dobavo bojnih letal Ukrajini ter da se lahko vsaka od držav samostojno odloči za dobavo.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki