Nočni sokoli – F-117 – še vedno v zraku

by Urednik

AMERIČANI ŠE VEDNO LETIJO Z UPOKOJENIMI LETALI F-117

Zadnje dni septembra 2014 so fotografi posneli nekaj posnetkov, ki dokazujejo, da Američani še vedno letijo s prvim nevidnim (radarsko slabo zaznavnim – stealth) bojnim letalom F-117 night hawk (nočni sokol). Letalo naj bi bilo operativno v preizkuševalni letalski bazi Tonopah v Nevadi.

Po navedbah, ki jih povzema italijanski spletni portal The Avionist, so opazili nočne sokole na nebu tako 29. kot 30. septembra 2014. Po navedbah avtorja posnetkov naj bi 29. letelo drugo letalo, kot potem 30. Septembra 2014.

Zakaj so torej nekaj lovskih bombnikov F-117 ohranili v letečem stanju še več kot šest let po uradnem »odpisu« iz operativnih enot? Vprašanje ostaja brez odgovora, kot tudi dejstvo,da letijo skrivnostno (čeprav podnevi), tako, kot so skrivnostne njihove zdajšnje misije…

Vojaški analitiki ugibajo, da naj bi bila najbolj realna možnost, da z letalom preizkušajo nove tehnologije: infrardečo napravo za odkrivanje in sledenje ali radar, lahko da preizkušajo tehnologije novih sistemov zračne obrambe zemlja-zrak, morda tehnologije, ki jih bodo uporabili pri bojnih letalih šeste generacije ali pa novo generacijo letalskih sistemov za zgodnje odrivanje  in opozarjanje (AEW) ali podobnih UAV letalnikov. So pa nekateri tudi privrženi trditvi, da gre za letala brez posadk in da v tem primeru uporabljajo letala F-117 kot brezpilotne, bojno zmogljive in radarsko slabo zaznavne letalnike.

 Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos, The Aviationist

VIDEO: Posnetek poleta letala F-117 iz novembra 2010

SORODNE NOVICE:

Malo znana dejstva o F-117

Pred dnevi je spletna stran Boldmethod objavila 11 manj znanih dejstev o prvem ameriškem bojnem radarsko slabo zaznavnem (“stealth”) letalu F-117 night hawk.

Sivi zmajček F-117A »dragon«

Leta 2003 so enega od letal F-117 night hawk obarvali v sive odtenke, da bi lahko deloval tudi v dnevnih akcijah. Dobil je vzdevek »grey dragon – sivi zmaj«.

DOKUMENTAREC: “Izvinite, nismo znali da je nevidljiv”

Jugoslovanska vojska je 27. marca 1999 v času bombardiranja Beograda sestrelila “nevidno” letalo F-117 night hawk Ameriških letalskih sil (USAF).

Povezani članki