Sivi zmajček F-117A »dragon«

by Urednik

AMERIČANI V SIVO OBARVALI ENEGA IZMED BOJNIH LETAL F-117

Leta 2003 so enega od letal F-117 night hawk obarvali v sive odtenke, da bi lahko deloval tudi v dnevnih akcijah. Dobil je vzdevek »grey dragon – sivi zmaj«.

Lockheedov skrivnostni F-117A ni bil le prvo operativno radarsko nevidno bojno letalo (in čeprav ima oznako F – kot fighter/lovec, gre za lovsko-bombniško ali celo bombniško letalo), pač pa tudi eno najbolj skrivnih letal nasploh. Zasnovan je bil za nočne akcije, od tod tudi ime »nighthawk – nočni sokol«. Tako je tudi od svoje prve bojne operacije »Just Cause« leta 1989 pa do operacije »Iraqi Freedom« leta 2003 letel izključno po sončnem zahodu.

Čeprav so enega sestrelili nad Bogdanovci pri Beogradu leta 1999 med zavezniško letalsko operacijo Operation Allied Force, je bil F-117 enkratne oblike. Le ta je bila zasnovana tako, da je divergirala odboj radarskih žarkov zaradi svoje oblike, zato so ga radarji sistemov zračne obrambe težko izsledili. Vendar pa zgolj slaba radarska opaznost ni zadoščala za »varno« letenje v nasprotnikovem zračnem prostoru. V Skunk Works, to je bil vrsto let skrivnostni Lockheed Martinov obrat za razvoj in proizvodnjo tajnih letal, so ugotovili, da so za vizualno neopaznost najboljši različni odtenki sive barve.

Nevidno letalo F-117 grey dragon

Ker pa so »nočni sokoli« leteli zgolj v nočnih akcijah, so pač mislili, da morajo biti obarvani v črno.

Kljub temu so leta 2003 enega od črnih sokolov obarvalo v sive odtenke, da bi deloval tudi v dnevnih akcijah. Dobil je vzdevek »grey dragon – sivi zmaj«, preizkuse z njim pa so opravljali v letalski bazi Holloman v Novi Mehiki v sklopu 53. testnega in evaluacijskega oddelka. Dnevno je »sivi zmaj« letel dvakrat, da bi piloti spoznali njegove dnevne zmogljivosti in omejitve.

Nova barvna prevleka je takoj dala vedeti, da je precej boljša od »klasične« črne (nočne) barvne sheme za dnevne operacije. Za preizkušanje so »sivega zmaja« opremili z novo programsko in strojno opremo. Med preizkušanji so celo ugotavljali, kakšne vplive ima ta barva na vzdrževanje letala. Skušali so namreč ugotoviti, v kolikšni meri bi ta nova barvna shema omogočala delovanje temu radarsko slabo opaznemu letalu tako podnevi kot ponoči – torej 24 – urno prisotnost na bojišču v prihodnosti. Kljub obetavnim rezultatom, pa je »sivi zmaj« ostal edini F-117A obarvan v sive odtenke, saj so leta 2005 – po upokojitvi celotne flote »nighthawkov« – upokojili tudi »dragona«. »Sivi zmaj« F-117A je zadnjikrat poletel 12. marca 2007 v oporišču Holloman.

Pripravil: Boris Knific, vir: The Aviationist, foto U.S. Air Force

VIDEO spodaj: F-117 »nighthawk – nočni sokol«

Povezani članki