Obalna straža Italije naročila še dva helikopterja AW139

by Urednik

ITALIJANSKA OBALNA STRAŽA ODSLEJ Z 12-IMI HELIKOPTERJI AW139

S pogodbo o nakupu še dveh helikopterjev Leonardo Finmeccanica (nekdaj AgustaWestland) AW139 bo število teh helikopterjev v Guardia costiera – italijanski obalni straži naraslo na skupaj 12. Uporabljajo jih za patruljiranje nad morjem, za iskanje in reševanje (SAR) ter za nujne medicinske prevoze.

Omenjena dva helikopterja so nabavili na osnovi evropskega razpisa iz leta 2014 za nabavo druge serije helikopterjev za obalno stražo, glavna pogodba pa je bila podpisana leta 2010 po ugotovitvi, da je najprimernejši helikopter za opravljanje omenjenih nalog obalne straže pri naših zahodih sosedi AW139.

AW139 italijanske obalne straže ima vgrajeno paleto posebne opreme, vključno z vitlom, kljuko za tovor, rezalko žice, iskalnim/vremenskim radarjem, mornariško in satelitsko komunikacijsko opremo, visokoločljivo IR opazovalno napravo prednje polsfere (FLIR), zaslonom z visoko ločljivostjo za prikazovanje realne situacije med izvajanjem naloge (situacijski zaslon), nočnogledi (NVG), z iskalno lučjo trakta nove generacije, z reševalnimi čolni (napihljivimi) in reševalnimi pasovi. Posadki je na voljo velika in prostorna kabina, v katero se vstopa skozi velika drsna vrata na obeh bokih.

Helikopter tega tipa so za izvajanje svojih nalog izbrali tudi italijanska policija, finančna straža (Guardia si Finanza za carinsko dejavnost in obmejno varnost) in pa Italijanske letalske sile. Dobrobit tega je skupen vladni medresorski logistični in vzdrževalni servis ter šolanje in urjenje pilotov. Z omenjenima dvema AW139 bo tako število teh helikopterjev v javni rabi v Italiji naraslo na 41, z njimi pa pokrivajo  varnostno-obrambni, zaščitni in reševalni segment, pa tudi prevoz pomembnih oseb (VIP, nadzor in poveljevanje v izrednih razmerah, posredovanje ob velikih naravnih in drugih nesrečah ter za posebne operacije.

Za AW139 so do sedaj našli 240 kupcev – uporabnikov v 70 državah po vsem svetu, skupaj pa je bilo naročenih kar 960 helikopterjev, kar ga uvršča med najbolje prodajane v svojem razredu.

Pripravil: B. Knific, foto: Leonardo Finmeccanica, Guardia costiera

Povezani članki