Odziv ZDA in članic pakta Nato na dogajanje v Ukrajini

by Urednik

POLJSKA IN BALTSKE DRŽAVE ZASKRBLJENE ZARADI RUSKE AGRESIJE

Združene države Amerike bodo okrepile vojaško sodelovanje s Poljsko in baltskimi državami, da pokažejo solidarnost s svojimi zavezniki po posredovanju Rusije v Ukrajini, je včeraj dejal ameriški obrambni minister Chuck Hagel.

ZDA bodo na Poljskem povečale število poletov ameriških letal in okrepile zračno patruljiranje (Air-Policing) nad baltskimi državami (Litva, Latvija in Estonija) s čimer želijo pomiriti partnerje v zvezi Nato iz Srednje in Vzhodne Evrope po ukrepanju Rusije na Krimskem polotoku.

 General kopenskih sil ameriške vojske Martin Dempsey  je dejal, da je ta teden govoril z vojaškimi šefi v baltskih državah ter v Srednji in Vzhodni Evropi. “Razumljivo je, da so zaskrbljeni. Iščejo naše zagotovilo za njihovo varnost. V naših pogovorih smo se pogovarjali o možnostih zagotavljanja le-te in odvrnitvi nadaljnje ruske agresije ,” je dejal general s štirimi zvezdicami.

Zveza Nato je na zahtevo Poljske ta teden sklicala izredno srečanje predstavnic, ki se bodo posvetovale o krizi v Ukrajini, kjer želijo proruske in ruske sile zavzeti nadzor na Krimskem polotoku. V skladu s 4. členom pogodbe zavezništva namreč  lahko katera koli članica pakta Nato zahteva posvetovanje, kadar meni, da je ogrožena njena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost.

ZDA načrtujejo, da bo poveljnik zveze Nato in Evropskega poveljstva ZDA general Philip Breedlove sklical posvet obrambnih ministrov iz držav Srednje in Vzhodne Evropske. “To je čas za pametno, stabilno in trdno vodstvo,” je povedal Hagel senatnim odborom za oborožene sile in nadaljeval: “Čas za vse nas, da stopimo v podporo ukrajinskemu prebivalstvu pri branjenju njihove ozemeljske celovitosti.”

Ruski vojaki - Krimski polotok

Združene države Amerike so v znak protesta nad dogodki v Ukrajini že prekinile vojaško sodelovanje z Rusijo in odpovedale načrtovane skupne vojaške vaje, usposabljanja in izmenjave. Hagel je ob tem tudi zavrnil trditve Rusije, da ni poslala svojih vojakov na Krimski in da tam delujejo le lokalne proruske milice.

Pripravil: A. Knific, foto:  LA Times, Aurorasito, Veooz

Povezani članki