Pentagon in Lockheed sta dosegla dogovor o izdelavi 375 F-35A

by Urednik

AMERIČANI NAROČILI DODATNE LOVCE F-35A

Lockheed Martin in F-35 Joint Programme Office (JPO) sta dosegla “sporazum o rokih” za dobavo 375 lovcev 5. generacije F-35 v treh letih.

Pogovori o dobavi sklopov za F-35A block 4 za potrebe ameriškega obrambnega ministrstva so v zadnjih tednih zastali zaradi podatkovnih pravic letala, je razkril Reuters. Obe strani nista razkrili stroškov posla, ocenjuje pa se, da znašajo okoli 30 milijard dolarjev.

»Sredi groženj zaradi nenehnih vplivov COVID-19 in zmanjšanih količin F-35 je podjetju uspelo doseči ceno na letalo, nižjo od rekordnih inflacijskih trendov,« je izjavil predstavnik JPO. Ta cena vključuje tudi posodobljeno strojno opremo, potrebno za napajanje zmogljivosti block 4, ki zagotavlja, da F-35 ostaja najzmogljivejše letalo na svetu v proizvodnji danes, so dodali ob tem.

Končna cena in količina posla nista ”zaklenjeni” in se lahko spremenita. Obrise posla bi lahko spremenil tudi ameriški kongres v proračunu za leto 2023 ali pa naročilu kupca, je zapisal Defense News, ki se sklicuje na podsekretarja za obrambo za nabavo in vzdrževanje Williama LaPlanteja. Sklicujoč se na vodjo nabave ameriških zračnih sil Andrewa Hunterja, je Defense News dodal, da so se pogajanja vlekla zaradi naraščajočih stroškov dela, inflacije in prehoda na program block 4. »Resnično potrebujemo zmogljivosti F-35A block 4,« je dejal Hunter, »… zato se želimo prepričati, da pogodba to izpolnjuje, in tudi bo. … Zato mislim, da je razumljivo, da je bilo potrebno nekaj časa, da smo se dogovorili.«

Dogovor vključuje posodobljeno strojno opremo za izvajanje zmogljivosti F-35A block 4, ki podpira več » … orožij, izboljšano prepoznavanje ciljev in napredne zmogljivosti elektronskega bojevanja,« je zapisal Defense News, ki se sklicuje na Lockheed. Dogovor z Lockheed Martinom o zmanjšanju obsega posla je pred tem nakazoval možno povečanje stroškov na enoto zaradi zmanjševanja gospodarnosti in omejitve dobav, povezanih s pandemijo. Reuters še poroča, da je bil pred pandemijo predviden posel za približno 485 letal F-35A in dodal, da bi zmanjšanje vplivalo na stroške na enoto. Začetna cena letala je bila 221 milijonov dolarjev. Vendar pa se je takrat znižala na 79 milijonov dolarjev, ker so se proizvodne količine povečale. Zadnji trije loti leta 2019 so bili pod 80 milijonov dolarjev na letalo.  

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki