Pentagon: Za Afganistan primernejši ruski Mi-17 kot ameriški UH-60

by Urednik

PREDNOSTI RUSKIH HELIKOPTERJEV MI-17 HIP

Opazovalec Pentagona je ugotovil, da ruski helikopterji Mi-17 hip v Afganistanu lahko izvajajo nekatere naloge, ki jih ameriški helikopterji UH-60 black hawk niso zmožni – to je sploh eno redkih priznanj ZDA, da je rusko orožje lahko boljše od ameriškega.

Glavni inpšektor ameriškega obrambnega ministrstva Glenn Fine je ugotovil, da helikopterji Sikorsky UH-60 black hawk “ne morejo prepeljati nekaterih večjih predmetov, kakršne lahko nosijo Mi-17, na splošno se potrebuje skoraj dva black hawka, da nosita obremenitev enega samega Mi-17. “

Medtem ko ZDA kupujejo nove večnamenske vojaške helikopterje UH-60 black hawk za Afganistansko vojsko, se zdi, da za nekatere najbolj ključne naloge helikopterja – kot so prevažanje tovora – bolje služijo ruski helikopterji, je ugotovil inšpektor v zadnji četrtletni oceni, objavljeni maja 2018.

Ob tem je Glenn Fine v svoji oceni zapisal, da “za razliko od Mi-17 ameriški helikopter UH-60 black hawk ne more leteti na tako visokih višinah in zato ne more delovati v oddaljenih regijah Afganistana, kjer letijo Mi-17.”

Zaradi politično motivirane odločitve v Afganistanu o prekinitvi nakupa Mi-17 v letu 2013 je obrambni oddelek začel kupovati več ameriških helikopterjev UH-60 black hawk, tako da se število ruskih helikopterjev zmanjšuje. Afganistanska vojska danes uporablja okoli 90 helikopterjev Mi-17, vendar naj bi jih po letu 2022 obdržala le še 12. Uporabljajo pa tudi že vsaj 10 ameriških UH-60 black hawk, od skupno 159 naročenih.

Pripravil: A. Knific, foto: Dvidshub

 

Povezani članki