Poljska kupuje lovce F-35 JSF

by Urednik

POLJAKI ZA ZAMENJAVO SOVJETSKIH LOVCEV IZBRALI F-35

Ameriški State Department je sprejel odločitev o odobritvi možne vojaške prodaje dvaintridesetih (32) letal F-35 Joint Strike Fighter Poljski skupaj s potrebno logistiko za približno 6,5 milijarde ameriških dolarjev. Agencija za varnostno obrambno sodelovanje je 10. septembra 2019 ameriškemu Kongresu dostavila zahtevano potrdilo, s katerim je obvestila Kongres o tej možni prodaji.

Poljska je zaprosila za nakup dvaintrideset (32) letal F-35 v konvencionalni (CTOL) različici in 33 motorjev Pratt & Whitney F-135. Vključeni so tudi elektronski sistemi za vodenje, nadzor, komunikacije, računalnik in izvidništvo/ komunikacije, navigacijo in identifikacijo (C4I / CNI), globalni podporni sistem avtonomne logistike (ALGS), avtonomni logistični informacijski sistem (ALIS), popolna trenažno-bojna verzija ter drugi podsistemi. Ob tem bodo Poljaki dobili še vso logistično opremo, orodje in preskusno opremo, komunikacijsko opremo, rezervne dele in orodja za popravilo, oprema za usposabljanje posadk in usposabljanje osebja, publikacije in tehnično dokumentacijo, ameriški vladni in pogodbeni inženiring, logistiko in kadrovske storitve in drugi povezane elemente logistike in programske podpore. Ocenjeni stroški znašajo 6,5 milijarde USD.

Ta predlagana prodaja, argumentirajo Američani, bo podprla zunanjo politiko in nacionalno varnost ZDA z izboljšanjem varnosti zaveznice iz Nata, ki je pomembna sila za politično stabilnost in gospodarski napredek v Evropi. Ta prodaja je skladna s ameriškimi pobudami za opremljanje ključnih zaveznikov v regiji s sodobnimi sistemi, ki bodo povečali interoperabilnost z ameriškimi silami in na splošno vplivali na povečanje varnosti. Prodaja najsodobnejših ameriških bojnih letal F-35A bo Poljski zagotovila verodostojno obrambno sposobnost z zmogljivostjo odvračanja vsakršne agresije, prav tako pa ji bo zagotovila povezljivost z ameriškimi silami. Predlagana prodaja bo zmogljivosti operativnega letalstva na Poljskem in izboljšala njeno sposobnost zračnoobrambnih zmogljivosti in zmogljivosti zrak-zrak in zrak-zemlja. Poljska bo s tem nakupom že precej zastarela letala sovjetskega  MiG-29 in Su-22 zamenjala z ameriškimi lovci pete generacije F-35. Poljska na ne bi imela prevelikih težav pri sprejemanju ameriške letalske tehnike v operativno rabo, saj je na tem področju pridobila obilo izkušenj z uvajanjem lovcev F-16 ne bo težko absorbirati teh zrakoplovov v svoje oborožene sile.

Predlagana prodaja tega letala, sistemov in podpore naj prav tako ne bi spremenila osnovnega vojaškega ravnovesja v regiji.

Glavna pogodbena partnerja v tem  obsežnem in dragem poljsko-ameriškem poslu bosta podjetje Lockheed Martin Aeronautics iz Fort Wortha v Teksasu- proizvajalec letal – ter proizvajalec pogonskih motorjev Pratt & Whitney iz East Hartforda v Connecticutu. V zvezi s to morebitno prodajo ni znanih sporazumov o pobotanju. Kupec v tem primeru, kot je že običaj pri tovrstnih poslih, zahteva sklepanje posla na osnovi protidobav. Vsi sporazumi o protidobavah bodo opredeljeni v pogajanjih med kupcem in pogodbenima izvajalcema.

Za izvedbo predlagane prodaje bodo potrebna številna potovanja ameriških strokovnjakov na Poljsko, pri tem pa bodo sodelovali tako ameriška vlada kot izvajalci za tehnične preglede/podporo, upravljanje programa in usposabljanje v času trajanja programa. Na Poljskem bodo morali predstavniki ameriških izvajalcev zagotavljati tehnične storitve (CETS) ter avtonomno logistiko in globalno podporo (ALGS) po dobavi bojnih letal.

Prav tako naj bi predlagana prodaja ne imela škodljivih vplivov na ameriško obrambno pripravljenost. Tovrstno obvestilo o potencialni prodaji je v ZDA zakonsko predpisano in ne pomeni, da je bila prodaja zaključena.

Pripravil: B. Knific, foto: USAF

 

 

Povezani članki