Poljska načrtuje nakup 32 lovcev F-35A

by Urednik

POLJSKI NAKUP LOVCEV F-35 IN STALNA AMERIŠKA VOJAŠKA BAZA

Poljska načrtuje nakup 32 lovcev 5. generacije Lockheed Martin F-35A, ki bodo nadomestili sovjetska letala (v poljski floti), je 28. maja 2019 napovedal poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak.

»Danes smo našim ameriškim partnerjem poslali zahtevo za prodajno ponudbo za 32 letal F-35A skupaj z logističnim paketom in paketom usposabljanja,« je dejal Blaszczak v intervjuju za lokalno televizijo TVP.

Napoved Blaszczaka kaže, da bi lahko Varšava skušala hkrati z nakupom lovcev F-35 dosegla tudi dogovor o morebitni napotitvi ameriških vojakov na poljskem ozemlju. Poljska se zavzema za to, da bi ZDA na njihovem ozemlju zgradile stalno vojaško bazo, Američanom pa so v ta namen že ponudili “subvencijo” v višini vsaj 2 milijard dolarjev za projekt imenovan “Fort Trump” (Utrdba Trump).

Poljaki naj bi z novimi lovci F-35 želeli zamenjati sovjetska jurišna letala Su-22 (skupaj 32) in ruske lovce MiG-29 (28) v floti Poljskih letalskih sil (Sily Powietrzne),   v kateri med drugim deluje še 48 ameriških lovcev F-16C/D.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki