Poljski obrambni minister upa na nakup ameriških letal F-35

by Urednik

POLJSKA IMA SREDSTVA ZA VSAJ 32 LOVCEV 5. GENERACIJE

Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak je pred dnevi izjavil, da upa v pospešitev pogovorov z Združenimi državami Amerike o nakupu radarsko slabo zaznavnih (stealth) bojnih letal pete generacije F-35.

»Dejstvo, da ZDA o tem to javno razpravljajo, kar pomeni, da je nakup mogoče pospešiti. Vesel sem, da to slišim. Ni pa to nič presenetljivega, saj smo že začeli pogovore,« je izjavil poljski obrambni minister Blaszczak.

Minister je potrdil, da Poljska želi in ima dovolj sredstev za nakup vsaj 32 bojnih letal pete generacije.

Izjava poljskega obrambnega ministra je sledila, ko je uradnik Pentagona med poročanjem ameriškemu spodnjemu domu povedal, da želijo Združene države razširiti prodajo F-35 v več držav EU, vključno s Poljsko.

Poljska je marca sprejela načrt javnih naročil za obrambo, ki bo potekal leta do 2026 in ki vključuje zamenjavo zastarele flote sovjetskih bojnih letal Su-22 in MiG-29. Poljska poskuša posodobiti obstoječe  letalske sile z ameriškimi bojnimi letali pete generacije, zdaj pa so v njihove bojne letalske zmogljivosti vključeni lovci še iz sovjetskih časov Mig-29 ter Suhoj Su-22 in pa sodobnejši ameriški F-16 C/D block 52+.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki