Prava oborožitvena tekma na Balkanu, izdatki gredo v stotine milijonov

by Urednik

HRVAŠKE IN SRBSKE NABAVE “SODOBNIH” OBOROŽITVENIH SISTEMOV

Belorusija bo donirala lovce MiG-29 in raketne sisteme zračne obrambe buk Srbiji, pogovori o S-300 bodo sledili, Hrvaška pa napoveduje nakup bojnih letal in transportno-bojnih helikopterjev z zahoda.

Po 26. januarja letos v Minsku podpisanem vojaško-tehničnem sporazumu bo Belorusija Srbiji donirala osem lovcev MiG-29 fulcrum iz svojih viškov in še dva samovozna raketna sistema zračne obrambe srednjega dosega buk-M1. Kot je za beograjski dnevnik Politika izjavil srbski obrambnim minister po povratku v Beograd Zoran Djordjević, bo Srbija plačala generalni remont in posodobitev donirane opreme, ki naj bi bila po napovedih operativne v enotah srbskega vojnega letalstva in zračne obrambe v letu 2018.

Posodobitev zračno-obrambnega sistema buk-M1 bo opravljena v Belorusiji, zamenjali pa bodo približno 85 odstotkov elektronike, tako da bo zračno-obrambni sistem priveden do standarda buk-MB, kakršnega ima v oborožitvi Azerbajdžan. Prav tako bodo migi prešli generalni remont in posodobitev, o vseh verjetnosti n beloruskem 558. letalskem remontnem zavodu bazi Baranoviči.

Kot je povedal srbski obrambni minister Djordjević, bo cena generalnega remonta in posodobitve letal ter sistema buk-1M znana potem, ko bo v maju letos osnovana meddržavna komisija za obrambno sodelovanje in bo ocenila vrednost del.

Je pa Zoran Djordjević prav tako potrdil pogovore o raketnih sistemih zračne obrambe dolgega dosega S-300, dobava – o morebitni donaciji teh sistemov pa bo jasnega po opravljenih analizah in sporazumih.

Kot poročajo srbski mediji, so se med obiskom srbske delegacije v Belorusiji pogovarjali tudi o možnostih sodelovanja med vojaškoindustrijskima kompleksoma obeh držav in možnostih skupnega nastopa na tretjih trgih. Tak konkreten skupni posel naj bi bila na primer srbska ostrostrelna puška proizvajalca Zastava iz Kragujevca opremljena z namerilno optiko beloruskega proizvajalca optike in elektrooptike BelOMO. Prav tako naj bi skupaj posodabljali različne oborožitvene sisteme sovjetskega izvora, pa tui o morebitnem opremljanju srbske vojske z beloruskimi težkimi tovornjaki ter inženirskimi stroji ter morebitne uporabe srbskih zmogljivosti pri tem, omenili pa so proizvajalca tovornjakov FAP iz Priboja.

Na srečanju v Minsku so izrazili zanimanje  beloruskega vojaškoindustrijskega kompleksa za dobave v Srbiji izdelanega raketnega goriva ter drugih proizvodov srbske vojaške industrije. Prat tako so Belorusi srbskim strokovnjakom predstavili zmogljivosti za posodobitev obstoječega srbskega sistema zračne obrambe.

Do beloruske donacije Srbiji je prišlo samo da tedna zatem, ko je (9. januarja) srbski obrambni minister obiskal Belorusijo, kjer je obiskal  proizvajalca Medicvisiana in BelTechExport, vodilno državno obrambno izvozno podjetje. In še pomembneje:  do beloruske donacije oborožitvenih sistemov je prišlo samo mesec dni po podobnem aranžmaju z Rusijo, ki je Srbiji 23. decembra 2016 donirala šest lovcev MiG-29 iz svojih viškov, ob tem pa še 30 tankov T-72 in 30 oklepnih izvidniških vozil BRDM-2.

Srbski obrambni minister je ob komentiranju decembrske ruske donacije šestih lovcev razkril, da bo obsežen generalni remont in posodobitev v treh fazah srbske davkoplačevalce stala 185 milijonov evrov (torej polovico slovenskega obrambnega proračuna!), zajemala pa bo skupaj 10 lovcev MiG-29 (štiri obstoječe srbske in 6 doniranih ruskih), ki jih bodo poleg tega opremili še z novimi radarji in raketami zrak-zrak ter zrak-zemlja. Odločili naj bi se, da bo remont letal potekal v srbskem letalskem remontnem zavodu Moma Stanojlović na letališču Batajnuica, izvajali pa ga bodo ruski strokovnjaki  ob pomoči srbskih kolegov. Šest ruskih lovcev MiG-29 bo prišlo v marcu ali aprilu letos, prvo posodobljeno letalo pa naj bi bilo operativno že konec letošnjega leta ali v začetku 2018.

Po podatkih naj bi Belorusija donirala Srbiji enosede lovce MiG-29 9.13 fulcrum-C. Število srbskih lovcev četrte generacije naj bi se tako povzpelo na skupaj 18, s čemer bodo zagotovo povsem odpisali še nekaj obstoječih primerkov lovcev z že kar precejšnjo brado MiG-21.

Ruska spletna stran Sputnik ob navedbi beloruske donacije Srbiji navaja, da slednja sledi hrvaškim napovedim o novih vojaških transportnih tovornjakih, transportnih helikopterjih, bojnih letalih, samovoznih havbicah in patruljnih ladjah v letošnjem letu. Posebej izpostavljajo, da so v Minsku govorili tudi o zmogljivem raketnem sistemu dolgega dosega S-300 – njegovih različicah S-300V in S-300PG, kakršne ima Belorusija.

Sputnik navaja tudi besede hrvaškega obrambnega ministra Damirja Krstičevića, da Hrvaška gleda za novim bojnim letalom iz zahoda, da bi nadomestila sedanje lovce iz sovjetskega obdobja MiG-21. Na to je namignila tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kirtarović v decembru lani, ko je izjavila, da bo Hrvaška izbrala novo bojno letalo še pred koncem leta 2017. Tudi v intervjuju za Večernji list je poudarila, da verjame v širitev hrvaško-ameriškega sodelovanja ob upoštevanju dejstva, da se bo nadaljevala hrvaška (pre)usmeritev k zahodnim vojaškim tehnologijam. V intervjuju je še poudarila, da so odložili odločitev o izbiri bojnega letala v konec leta 2017, saj potrebujejo toliko časa za racionalno odločitev. So pa že sprejeli odločitev  o nabavi transportnih helikopterjev, najverjetneje bodo to ameriški black hawki (Sikorsky UH-60). V tekmi za novo hrvaško bojno letalo so Saabov JAS-39 gripen in Lockheed Martinov F-16 kot glavna tekmeca, ”stranske vloge” pa naj bi imeli še izraelski kfir in pa južnokorejski T-50 in francoski mirage (bržčas 2000).

Pripravila: Igor Božinovski in B. Knific, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

Še osem lovcev MiG-29 in dva raketna sistema ZO buk-M za Srbijo

Srbija bo dobila osem dvomotornih lovcev MiG-29 in dva raketna sistema zračne obrambe buk-M kot darilo od Belorusije, je sporočil srbski obrambni minister Zoran Djordjević.

Hrvaške letalske sile preživele kljub težkim časom

Hrvaške letalske sile ima ob koncu leta 2016 v svoji floti skoraj 100 operativnih letalnikov, vse od posodobljenih starejših lovcev MiG-21 do najnovejših ameriških helikopterjev OH-58 kiowa warrior.

Povezani članki