Prednosti in pomanjkljivosti F-16 za Ukrajino

by Urednik

UKRAJINA V PRIČAKOVANJU ZAHODNIH LOVCEV

Nekdanji svetovalec urada ukrajinskega predsednika je naštel prednosti prenosa lovcev F-16 v ukrajinske oborožene sile in spregovoril o pomanjkljivostih tega letala.

Pojav ameriških bojnih letal F-16 v ukrajinskih letalskih silah bo zagotovil številne prednosti ukrajinskim oboroženim silam. Prednosti predaje lovcev F-16 oboroženim silam Ukrajine je naštel nekdanji svetovalec urada predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega Oleksij Arestovič (vključen na seznam teroristov in skrajnežev Rosfinmonitoringa).

Po mnenju ukrajinskega politika bo Ukrajina prejela “predzadnjo posodobitev” tega letala s protiladijskimi raketami z dosegom do 220 kilometrov. Te rakete so del paketa vojaške pomoči, ki ga je napovedala Nizozemska, in po besedah ​​nekdanjega svetovalca v uradu Zelenskega bi jih lahko uporabili za napad na ladje na območju Sevastopola. Ruskih odzivov na poskuse tovrstnih dejanj seveda ni razširjal.

Poleg tega bodo letala F-16 omogočila učinkovitejšo uporabo protiradarskih raket HARM (High-speed Anti-Radiation Missile),ki so zdaj pritrjene na letala sovjetske izdelave Su.24. Lažje bo uporabljati tudi natančne bombe GBU. Ločeno je politik omenil tudi komunikacijo z drugimi sistemi, vključno s sateliti.

Vendar ima F-16 po mnenju nekdanjega svetovalca v pisarni Zelenskega tudi slabosti. Na primer, ruski lovci Su-35 “streljajo in vidijo dlje.” Poleg tega ima F-16 precej šibek radar, toda oborožene sile Ukrajine v vsakem primeru pričakujejo znatno izboljšanje svojega položaja po prenosu letal. Vendar pa so bili enaki upi za MLRS HIMARS, za sistem zračne obrambe Patriot in za tanke leopard.

Trenutno se je začelo usposabljanje za upravljanje F-16 za približno 70 ukrajinskih pilotov. Zahodne države usposabljajo tudi servisno osebje – tehnike in mehanike, ki bodo morali letala pripraviti na polete-bojne naloge in se ukvarjati z njihovim neposrednim vzdrževanjem.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki