Prvi polet kitajskega izboljšanega prototipa lovca FC-31 (J-31)

by Urednik

KITAJCI PREIZKUSILI IZBOLJŠANO RAZLIČICO NOVEGA “NEVIDNEGA” LOVCA

Na Kitajskem je prvi polet opravil izboljšani prototip novega bojnega letala 5. generacije FC-31 (Shenyang J-31), ki ga razvijajo v Letalski korporaciji Shenyang in s katerim želijo na tržišču konkurirati ameriškemu F-35.

Prvi testni polet drugega prototipa FC-31 (imenovan tudi J-31, F-60 in J-21 snežna sova) se je zgodil v petek (23.12.2016) v Shenyangu, glavnem mestu province Liaoning, štiri leta po poletu prvega prototipa. Specifične podrobnosti letala, tip turboventilatorskih motorjev in sistemov še niso znani. “V primerjavi s prvim FC-31 (J-31, op. a.) obstaja veliko izboljšav na drugem prototipu. Spremembe so bile narejene na ogrodju, krilih in vertikalnih repih, zaradi katerih je letalo vitkejše, lažje in boljše za manevriranje,” je novinarjem zaupal Wu Peixin, letalstva analitik iz Pekinga. Zdi se, da ima izboljšani FC-31 povečano radarsko nezaznavnost (Stealth), izboljšano elektronsko opremo in večjo jaške za oborožitev, je še dodal Wu Peixin.

Kitajski “nevidni” lovec FC-31 naj bi bil opremljen tudi z radarjem z aktivno fazno rešetko (AESA), elektro-optični sistem ciljanja in zaslon viden na vizirju čelade.

Kitajci nameravajo novega lovca 5. generacije FC-31 ponuditi tudi tujim kupcem in z njim konkurirati ameriško-evropskemu projektu F-35. Stavijo pa predvsem na veliko nižjo ceno – bojno letalo FC-31 naj bi ponudili po ceni okoli 70 milijonov dolarjev, kar je veliko manj kot stane F-35 (od 120 milijonov naprej), pa tudi nekaj 10 milijonov manj kot evropska lovca 4. generacije Eurofighter typhoon in Dassault rafale.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki