Prvi polet mornariškega helikopterja Kamov Ka-52K katran

by Urednik

PALUBNI HELIKOPTER KA-52K SO RAZVILI ZA LADJE RAZREDA MISTRAL

V prvih dneh marca 2015 je na tovarniškem letališču Arsenyev v Primorskem okraju na ruskem Daljnem vzhodu, kjer deluje Kamov obrat Nikolai Sazykin (približno 150 km od Vladivostoka), vzletela prva palubna različica bojnega helikopterja Ka-52, ki bo nameščen na ruski amfibijsko-desantni ladji razreda mistral.

Bojni helikopter Kamov Ka-52K katran je mornariška različica jurišnega helikopterja Ka-52 alligator, ki so jo razvili za potrebe Ruske mornarice – še posebej za amfibijsko-desantni ladji Vladivostok in Sevastopol razreda mistral, ki pa ju Francija zaradi sankcij Zahoda še vedno noče predati Rusiji.

Palubna različica helikopterja Ka-52 ima zložljiva stranska nosilca za oborožitvene sisteme in pregibno glavo rotorja, kar omogoča, da se kraki rotorja zložijo. Ka-52K katran naj bi bil tudi oborožen s protiladijskimi raketami  Kh-31 in Kh-35, opremili pa naj bi ga celo z radarjem Zhuk-A z aktivno fazno antensko rešetko, ki so ga razvili za lovca MiG-35.

Radar Zhuk-A (Žuk-A) omogoča vzporedno spremljaje ciljev v režimih zrak-zrak in zrak-zemlja, prepoznavanje in klasificiranje skupine ter posamične objekte v zraku na razdalji do 150 km in morske objekte na razdaljah do 250 km. Hkrati spremlja do 30 ciljev in omogoča hkratni napad na osem ciljev.

Podobno kot različica za kopenske sile je Ka-52K pod nosom opremljen s senzorjem GOES-451 in avtomatski top 2A42 (30mm).

Bojni helikopter Kamov Ka-52K katran prvotno namenjen za uporabo na  za amfibijsko-desantnih ladjah Vladivostok in Sevastopol razreda mistral, vendar še ni jasno, ali ju bo Francija kdaj predala Ruski mornarici. Ravno v teh dneh so Francozi naznanili, da so do konca zgradili še drugo plovilo (Sevastopol), ki jo bodo kmalu začeli preizkušati na morju.

Rusko obrambno ministrstvo je pred kratkim razglasilo, da ima Ruska mornarica potrebo po palubnih helikopterjih in bodo uporabljali helikopterje Ka-52K, ne glede na usodo ruskih ladij mistral. Vendar pa jih ne bodo mogli uporabljati na desantnih ladjah razreda Ivan Gren (projekt 11711), tako da bo jih bodo lahko koristili le na kopnem ali na letalonosilki Admiral Kuznecov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki