RAF dobil nove helikopterje chinook CH6

by Urednik

VELIKA BRITANIJA BO NAMENILA 18 MILIJARD USD ZA POSODOBITEV HELIKOPTERSKIH ENOT

Britanske Kraljeve letalske sile (RAF) so v začetku tedna javnosti pokazale prvega od štirinajstih novih transportnih vojaških helikopterjev Boeing CH-47 chinook Mk6, ki so jih naročili v letu 2011.

Velika Britanija bo za 14 helikopterjev CH-47 chinook Mk6 skupaj z opremo in usposabljanjem odštela okoli  milijardo funtov (1,7 milijarde USD). Do sedaj je Boeing RAF-u že dobavil tri helikopterje, britanski piloti pa so se že začeli usposabljati na njih. RAF bo vseh štirinajst novih transportnih helikopterjev prejel do leta 2015, operativni pa bodo v letu 2017. Novi helikopterji Boeing CH-47 chinook Mk6 bodo tvorili 7. helikoptersko eskadriljo, ki bo nameščena v letalski bazi Odiham v Severnem Hampshiru.

Britanski obrambni minister Philip Hammond je ob tem dejal: “Ti najsodobnejši letalniki zagotavljajo pomemben dvig helikopterskih zmogljivosti, ki deluje kot gonilna sila bojišču in bodo služili podpori kopenske vojske na frontni črti v naslednjih desetletjih. 14 novih helikopterjev bo povečalo našo floto na 60 chinookov, kar je največ v Evropi. Novi letalniki so del 11 milijard funtov (18,7 milijard USD) vredne naložbe v posodobitev helikopterskih zmogljivosti Britanske vojske v naslednjem desetletju.”

Pripravil: A. Knific, foto: Global Aviation

Povezani članki