RAF prestregel ruski bombnik Tu-95, ki bi lahko nosil jedrsko orožje

by Urednik

NOV BRITANSKO-RUSKI INCIDENT NAD ROKAVSKIM PRELIVOM

Lovci Eurofighter typhoon britanskih Kraljevih letalskih sil (RAF) so v sredo 28. januarja 2015 nad Rokavskim prelivom prestregli dva ruska bombnika dolgega dosega TU-95 bear, ki bi bila oborožena z jedrskim orožjem, so v soboto sporočili iz britanskega ministrstva za obrambo.

Incident so Britanci opisali kot “še enega v nizu namernih provokacij” Rusije, ob tem pa dodali, da je bil eden od dveh ruskih bombnikov Tu-95 oborožen z “seek and find” raketo, ki lahko nosi jedrsko bojno glavo, ki lahko poišče in uniči britansko balistično jedrsko podmornico razreda vanguard (v oborožitvi imajo 4).

Britanci so bili o približevanju obeh ruskih bombnikov obveščeni že s strani Norvežanov. Analitiki so mnenja, da raketa ni bila oborožena z jedrsko bojno glavo, poleg tega pa za kaj takega potrebujejo tudi privolitev ruskega predsednika.

Britanske Kraljeve letalske sile (RAF) so v letu 2014 osemkrat posredovale ob približevanju ruskih vojaških letal, preostale članice zveze NATO pa nad Severnim, Baltskim morjem in Atlantski ocean več kot 100 krat – kar trikrat več kot v letu 2013.

RAF je v času recesije močno zmanjšal številčnost letalskih eskadrilj za hiter odziv, ki z letali Eurofighter typhoon varujejo tako Veliko Britanijo, kot tudi Baltske države in Falklandske otoke. Ob tem opozarjajo, da imajo v svoji floti premalo letal typhoon za te namene in da komaj čakajo na nove lovce F-35.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Jugoslovanska ljudska armada

Jugoslovanska ljudska armada

Povezani članki