Raketna križarka Maršal Ustinov preizkušala topniške sisteme

by Urednik

PRENOVLJENA RUSKA RAKETNA KRIŽARKA ZAKLJUČUJE TESTIRANJA

Ruska mornarica ob koncu leta 2016 v svojo floto po temeljiti modernizaciji ponovno prevzela raketno križarko Maršal Ustinov razreda slava, v zadnjih dneh pa je Severna flota preizkušala njeno topništvo.

Preizkusili so topovske sisteme AK-130 in AK-630, s katerimi so streljali na premične tarče v obalnih območjih v Barentsovem morju, so sporočili predstavniki mornarice. V maju je tako posadka raketne križarke Maršal Ustinov opravila celoten cikel osnovnega usposabljanja, ki je vključevalo usposabljanje bojnih enot, uporabo orožja in opreme ter drugih sistemov. Preizkusili so tudi sodelovanje z letali IL-38 in helikopterji Ka-27 pri protipodmorniškem bojevanju ter zračni obrambi. Po zaključku pomorskih testiranj/usposabljanj se bo križarka vrnila v Severomorsk – glavno pomorsko bazo Severne flote Ruske mornarice.

Raketno križarko Maršal Ustinov razreda slava (projekt 1164) so splavili februarja 1982, Severni  floti pa se je pridružila novembra 1986. Ruska mornarica ima v svoji floti tri raketne križarke razreda slava, del Črnomorske flote je križarka Moskva, po Pacifiku pluje Varyag in v Severnem morju Maršal Ustinov.

Križarka razreda slava v dolžino meri 186 m, v širino 20,8 metra, doseže največjo hitrost 32 vozlov in šteje 500 članov posadke. Ladja je oborožena s 16 manevrirnimi izstrelki, protiletalskimi raketnimi sistemi, topništvom in protipodmorniško oborožitvijo.

Pripravil: A. Knific, foto: Youtube

Povezani članki