Razkrili (sestavljene) fotografije najnovejšega nevidnega bombnika B-21

by Urednik

AMERIŠKI BOMBNIK B-21 BO NOSIL OROŽJE DOLGEGA DOSEGA

Proizvajalec Nortrop Grumman je objavil prve (sestavljene) fotografije novega ameriškega radarsko prikritega bombnika dolgega dosega B-21 in opazovalcem omogočil podrobnejši pregled njegovih značilnosti, čeprav v še vedno skromnem obsegu.

Po teh navedbah je B-21 nameščen (fotografija prilepljena) v hangarjih letalske baze Elsworth v Južni Dakoti, Whiteman v Missouriju, pa tudi v letalski bazi Daiso v Teksasu. Ameriške letalske sile so marca 2019 razkrile, da bo prva letalska flota nove generacije nameščena v letalski bazi Elsworth, ker “zagotavlja dovolj prostora in obstoječih zmogljivosti, potrebnih za sprejem sočasnih misij, z najnižjimi stroški in z minimalnimi operativnimi učinki” v primerjavi z bazama letalskih sil Whiteman in Daiso.

Govorilo se je tudi, da bosta drugi dve bazi dobili svoji floti B-21, “ko bosta pripravljeni na to”. Letalske sile so napovedale nakup približno 100 takšnih letalnikov, vsako pa bo stalo približno 656 milijonov dolarjev.

“Pričakujemo, da bo prvi bombnik B-21 dobavljen v začetku leta 2020, nato pa bomo z njimi popolnili vse tri baze,” je marca lani napovedala Heather Wilson, tedanja sekretarka letalskih sil.

Takrat je bilo tudi napovedano, da bo B-21 lahko nosil orožje dolgega dosega (LRSO) – manevrirne rakete z jedrskim orožjem in manevrirne rakete za lansiranje z letala, ki sta jih po pogodbi razvila in izdelala Raytheon in Lockheed Martin na osnovi pogodbe s Pentagonom iz leta 2017, ovrednotene na 900 milijonov dolarjev.

Glede na Poročilo o dobavah orožij dolgega dosega letalskim silam,  bi ustrezne certifikate za  oborožitev z jedrskim orožjem bombniki B-21 lahko pridobili  v dveh letih po potrditvi začetne operativne zmogljivosti letala, predvideni za leto 2030. Namestnik poveljnika Generalštaba ameriških letalskih sil Steven Wilson je julija 2019 razkril, da naj bi B-21 opravil krstni polet v decembru 2021.

Pripravil: B. Knific, foto: USAF

 

Povezani članki