Romunija s helikopterji IAR-330L-RM zaključila misijo v Maliju

by Urednik

“KARPATSKE PUME” S 120 ČLANSKO ODPRAVO V MALIJU

Romunija je 15. oktobra zaključila sodelovanje v večdimenzijski integrirani stabilizacijski misiji Združenih narodov v Republiki Mali (MINUSMA) je na spletni strani obvestilo romunsko ministrstvo za nacionalno obrambo.

Po začetku romunskega sodelovanja v misiji 15. oktobra 2019 so Romuni opravili dve rotaciji letalskih sil (RoAF, Forțele Aeriene Române) odreda “Karpatske pume”  s štirimi srednje velikimi transportnimi helikopterji  IAR-330L-RM puma in približno 120 piloti, tehniki ter zdravstvenim osebjem.

Med enoletno napotitvijo so “Karpatske pume” izvedle 350 bojnih misij, od tega 18 letov za medicinsko evakuacijo (MEDEVAC) v podporo več kot 40 različnim državam, približno 200 izvidniško-nadzornih misij ter zračnim patruljiranjem in dodatnih 100 misijah različne transportne operacije, vključno z dvema hitrim napotitvama v podporo operacijam Združenih narodov v Maliju. Skupno so helikopterji RoAF IAR-330L-RM naleteli v misijah skoraj 1250, od tega 200 ur letenja ponoči, vse na območju odgovornosti podsaharskega odreda.

Med napotitvijo v Mali se je 10. avgusta poškodoval IAR-330L-RM (taktična identifikacijska številka 82), medtem ko je bil  helikopter na tleh v bazi MINUSMA Douentza v regiji Mopti v osrednjem Maliju, približno 600 km severozahodno glavnega mesta Bamako. Po poškodbi lopatic glavnega in repnega rotorja je poškodovani romunski helikopter 4. oktobra helikopter Kraljevih letalskih sil – RAF – Boeing chinook Royal Air Force (RAF) prepeljal v bazo Gao, od koder je bil načrtovan nadaljnji prevoz nazaj v Romunijo na podrobnejši pregled v obratih  Industria Aeronautică Română (IAR – romunska letalska industrija) v Ghimbavu  blizu Brašova.

IAR-330L-RM predstavlja romunsko licenčno izdelano različico Aérospatialovega (zatem Eurocopter in zdaj Airbus Helicopter) helikopterja SA330 puma. Helikopterji RoAF, napoteni v Mali, so bili prvotno označeni z IAR-330L, vendar so dobili oznako “-RM” (za Republiko Mali), potem ko so helikopterje opremili s filtri, ki preprečujejo vsesavanje  prahu in drobnih delcev, ter z dodatno oklepno zaščito.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: MAPN

 

Povezani članki