Romunija v nakup dodatnih 12-ih lovcev F-16

by Urednik

ŠE DRUGA ESKADRILJA LOVCEV F-16 ZA ROMUNSKE LETALSKE SILE

Romunski obrambni minister Mihnea Motoc je za leto 2017 napovedal nakup dodatnih 12 rabljenih lovcev F-16, potem ko bodo letos (jesen) začeli dobivati prve modernizirane portugalske lovce tega tipa.

Motoc je romunskim medijem pojasnil, da se zanimajo za nakup dodatne eskadrilje (rabljenih) lovcev F-16, postopke za njihovo izbiro pa napovedal za prihodnje leto. Na razpisu bodo lahko sodelovale članice pakta Nato (ki imajo v svoji oborožitvi lovce tega tipa). “Doslej smo prosili za podatke o letalih od vseh zavezniških držav, ki jih uporabljajo, vključno z ZDA in petimi evropskimi zaveznicami,” je zaključil Motoc.

Romunski premier Victor Ponta se je sredi aprila 2014 odločil za zanimivo (propagandno) potezo in kot kopilot poletel z ameriškim lovcem F-16, v času skupne vojaške vaje Dacian Viper 2014 (več).

Romunsko ministrstvo za obrambo je poleti 2013 podpisalo pogodbo za nakup 12-ih portugalskih lovskih letala F-16 AM/BM blok 20 (MLU – Mid-Life Upgrade), za katere so odšteli dobrih 630 milijonov evrov (700 milijonov USD). V ceno je všteta tako nadgradnja, kot tudi šolanje tehnikov in pilotov.

S tem nakupom bodo izboljšane zmogljivosti Romunskih letalskih sil v skladu s standardi zveze Nato. Prva modernizirana portugalska letala F-16 naj bi v Romunijo prispela v septembru 2016, dobave pa se bodo zaključile v letu 2017. Romunske letalske sile bodo s portugalskimi lovci F-16 zamenjali eskadriljo zastarelih letal MiG-21 lancer (imeli naj bi jih še 35), ki se jim življenjska doba izteče leta 2017.

Pripravil: A. Knific, foto: F-16

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki