Romunija za reševanje izbrala helikopterje S-70 black hawk

by Urednik

12 NOVIH HELIKOPTERJEV ZA ROMUNSKO REŠEVALNO SLUŽBO

Romunija je izbrala srednji transportni/pomožni helikopter Sikorsky S-70i black hawk poljskega proizvajalca PZL Mielec za opremljanje državne reševalne službe SMURD (Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, Mobile Emergency Service for Resuscitation and Extrication).

Odločitev je bila predstavljena prejšnji mesec, potem ko je generalni letalski inšpektorat romunskega ministrstva za notranje zadeve (Inspectoratul General de Aviație – prej znan kot enota za posebno letalstvo) 7. maja 2020 objavil razpis za 12 helikopterjev (4 za pomorske in 8 za celinske operacije).

V skladu z okvirnim sporazumom, ki naj bi trajal štiri leta, naj bi SMURD dobil 4 helikopterje S-70i black hawk v vrednosti 93,5 milijona EUR z možnostjo dobave dodatnih 8 helikopterjev S-70i black hawk. V tem primeru se bo celotna vrednost sporazuma povečala na 272,84 milijona EUR.

Helikopterji S-70i black hawk, ki jih naroča Romunija, bodo konfigurirani za opravljanje nalog iskanja in reševanja (SAR), gašenja in medicinske evakuacije. PZL Mielec, poljski letalski proizvajalec v lasti ameriškega podjetja Lockheed Martin, se je za romunsko pogodbo potegoval z dvema evropskima proizvajalcema – Airbus Helicopters je ponudil samo 8 helikopterjev (3 v pomorski in 5 v kopenski konfiguraciji), Leonardo pa je ponudil 12 helikopterjev v vrednosti 299 milijonov evrov, kar je 9,6% več od ponudbe, ki jo je predložil PZL. Odločitev o izboru najboljšega ponudnika še ni dokončna, saj se je na odločitev pritožil Leonardo. Romunski nacionalni urad za pritožbe naj bi odločitev o pritožbi izdal v prihodnjih tednih.

SMURD, ustanovljen leta 1990, trenutno upravlja eno letalo Piper PA 42 cheyenne III (registrirano YR-SMU), eno letalo Cessna 560 citation V (YR-SMD) in vsaj štiri helikopterje EC135T2+. Helikopterji SMURD delujejo iz osmih baz helikopterske nujne medicinske pomoči (HEMS), strateško razpršenih po Romuniji: Bukarešta (zajema okrožja Bukarešta/Ilfov, Calarasi, Ialomita, Prahova, Giurgiu in Dambovita), Târgu-Mureş (Alba, Cluj, Sibiu, Mureş, Sălaj, Covasna, Maramureş, Harghita, Bistriţa Năsăud, Bihor in Baia-Mare), Iaşi (Iaşi, Bacău, Suceava, Botoşani, Vaslui in Neamţ), Arad (Arad, Timiş, Bihor, Hunedoara in Caraş-Severin) Dolj, Olt, Gorj, Argeş, Mehedinţi, Vâlcea, Teleorman in Hunedoara), Galaţi (Galaţi, Brăila, Vrancea in Buzău), Contanţa (Contanţa, Tulcea, Ialomiţa in Călăraşi) in Jibou. Poleg tega romunski SMURD redno deluje tudi v sosednji Moldaviji.

Do letošnjega 15. oktobra je SMURD uspešno izvedel skupaj 1670 letalskih misij. Edini incident doslej je bila nesreča EC135T2, ki se je zgodil 2. junija 2016, potem ko je helikopter s serijsko številko 347 prejšnji dan rešil življenje z dostavo bolnika v Kišinjev, natočil gorivo in odletel za naslednjega bolnika, ki se nahaja v južnem mestu Cahul. Med poletom v Cahul je helikopter strmoglavil v okrožju Cantemir zaradi slabih vremenskih razmer. V tej nesreči so bili ubiti vsi štirje člani posadke: pilot Ilie Doru Gavril, kopilot Constantin Voicu Șocae, reševalka nujne pomoči Mihaela Dumea in pomočnik reševalca Adrian-Gabriel Sandu.

Na posnetku je helikopter SMURD Airbus EC135 (serijski 343) na letalskem sejmu BIAS 2019, ki je potekal 24. avgusta 2019 na letališču Aurel Vlaicu 8,5 km severno od Bukarešte.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Forum

Povezani članki