Romuniji je kupila 32 norveških lovcev F-16

by Urednik

ROMUNSKE LETALSKE SILE BODO PREJELE POSODOBLJENE LOVCE

Romunija je z Norveško agencijo za obrambne materiale (NDMA) o 4. novembra 2022 po več mesecih pogajanjih podpisala pogodbo o nakupu 32 norveških letal F-16A/B za potrebe Romunskih letalskih sil.

Pogodba vključuje 32 lovskih letal F-16A/B skupaj z rezervnimi deli in podporno opremo ter storitve vzdrževanja ter tehničnega usposabljanja, skupna vrednost posla pa je okoli 388 milijonov evrov.

Norveška je zaključila s prodajo vseh upokojenih letal F-16, potem ko je že decembra 2021 prodala 12 lovcev tega tipa ponudniku letalskih storitev Draken International.

Po navedbah norveškega obrambnega ministrstva naj bi Romunija prvo eskadriljo lovcev F-16 prejela konec leta 2023, drugo pa leta 2024.

V začetku tega leta je Norveška podpisala pogodbo s Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) za remont upokojenih lovcev Kraljevih norveških letalskih sil pred njihovo predajo strankam.

Pogodba vključuje vzdrževanje in modifikacijo letala, da se letala prenesejo na romunsko konfiguracijo M6.5.2 s podporo ZDA.

Norveška popolnoma opušča uporabo svojih lovcev F-16, ki jih je v oborožitvi zamenjala s 27 nevidnimi lovci pete generacije F-35, prejeli pa jih bodo še 15. Norveška ima namreč naročenih skupno 52 bojnih letal F-35 v konvencionalni različici A.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki