Rostec je napovedal dobave “več” lovcev Su-57

by Urednik

RUSKI ODGOVOR NA AMERIŠKE ZAPISE O ZASTOJU PROIZVODNJE SU-57

Ruske letalske sile bodo do konca leta 2021 prejele več lovcev pete generacije Suhoj Su-57, do leta 2027 pa bo Ruskim letalskim silam dostavljenih več kot 70 novih letal, je sporočil proizvajalec Rostec.

Ruska državna letalska korporacija se je odzvala na objavo ameriške revije The National Interest, ki je trdila, da Ruska vojska do leta 2027 verjetno ne bo sprejela (začela množično operativno uporabljati) lovca Su-57. Avtorji navajajo mnenje ameriških strokovnjakov, ki so prišli do zaključka, da bo temu tako zaradi visokih stroškov proizvodnje letala, zamud pri proizvodnji in pomanjkanja sredstev za izdelavo letala.

Rostec je kritiziral ameriški članek in navedel, da je Su-57 “boleča tema” za ZDA. Američani se bojijo, da bo ruski borec presegel “najboljše bojno letalo na svetu” F-35, zato nenehno producirajo informacije, ki nimajo nobene povezave z realnostjo. Ruska državna korporacija Rostec je pozvala ruske bralce, naj ne bodo pozorni na tovrstne informacije v ameriških publikacijah in navedla, da proizvodnja letal Su-57 poteka po načrtih in da bodo do konca leta Ruske letalske sile prejele več novih Su-57. Res pa natančnega števila teh letal v Rostecu niso navedli.

Že pred časom je obrambni minister Sergej Šojgu dejal, da bodo Ruske letalske sile do konca leta 2024 prejele 22 lovcev Su-57 pete generacije. Skupaj pa naj bi do leta 2027 obrambno ministrstvo prejelo 76 letal, ki jih proizvaja KnAAZ (rusko: Комсомольский-на-Амуре авиационный завод – Letalski zavod Komsomolsk na Amurju) na podlagi pogodbe iz leta 2019.

Zahodni tisk sicer zelo pogosto kritizira ruske lovce Su-57. V ameriških medijih je bil Su-57 že večkrat proglašen za “najslabšega lovca” pete generacije in naj bi veljal za lovca četrte generacije, ki ne ustreza značilnostim ameriškega F-35 itd. Podobnega mnenja so tudi Kitajci, ki prav tako ne uvrščajo Su-57 med lovce pete generacije, katerih glavna odlika je prikritost.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki