Rusija bo modernizacijo bombnikov Tu-160 blackjack končala do 2019

by Urednik

RUSKE LETALSKE SILE BODO DOBILE POSODOBLJENE BOMBNIKE TU-160

Temeljno posodobitev strateških bombnikov Tu-160 blackjack iz flote Ruskih letalskih sil bodo zaključili do leta 2019, je bilo zapisano v sporočilu direktorja letalske tovarne Gorbunov iz Kazana Borisa Naishullerja. Po njegovih trditvah je prva etapa posodobitve že zaključena, druga, ki vključuje zamenjavo praktično celotne elektronske in komunikacijske opreme na obstoječih letalih, pa naj bi bila sklenjena do leta 2019, poroča agencija TASS.

V prvi etapi so začeli z zamenjavo opreme letala, vgrajene še v časih Sovjetske zveze. To opremo so izdelovali v nekdanjih republikah ZSSR, zdaj pa naj bi v posodobitvenem procesu vso to opremo zamenjali s proizvodi ruskih proizvajalcev.

Tu-160 blackjack je največji nadzvočni bombnik z gibljivimi krili, ima pa tudi največjo vzletno maso med vsem bombniki. Izdelovali so ga v obdobju 1984 do 1992 in jih izdelali skupaj 34. Več kot polovica jih je po razpadu Sovjetske zveze ostalo Ukrajini (19). Kijev je sporočil, da takšnega letalstva ne potrebuje in začeli so z reciklažo letal, pri tem pa je za raciklažo vsakega letala Ukrajina od ZDA dobila pol milijona dolarjev. Osem letal so vseeno „rešili“ in jih po dolgotrajnih pogajanjih predali Rusiji. Kijev je za ta letala zahteval dve transportni letali Il-86 ali odpis dolga za plin, sprejeli pa so drugo možnost. Trenutno je v sestavi Ruskega vojnega letalstva 16 strateških bombnikov Tu-16 blackjack.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Knjiga Vojaško gorništvo

Povezani članki