Rusija bo začela razvoj prve jedrske letalonosilke leta 2023

by Urednik

BO RUSKA MORNARICA DOBILA NOVO LETALONOSILKO DO LETA 2030?

Raziskave in razvoj prve ruske letalonosilke na jedrski pogon, ki bo zamenjala edino rusko letalonosilko Admiral Kuznetsov, se bodo začele leta 2023 v okviru državnega programa oboroževanja, je povedal ruski vir ladjedelniške industrije.

Ruski inženirji naj bi s projektom razvoja nove letalonosilke začeli v letu 2023, sredstva pa so že vključena v državni program oboroževanja do leta 2027. Nova letalonosilka naj bi imela jedrski pogon in imela izpodriv 70.000 ton, skoraj 20.000 ton več, kot ga ima trenutno edina letalonosilka Ruske mornarice. Zaenkrat še ni znano, kdaj bodo začeli gradnjo nove letalonosilke in kakšen je proračun.

Predstavnik Združene ladjedelniške korporacije (USC) je novinarjem zaupal, da rusko obrambno ministrstvo še ni izrazilo nobenih posebnih zahtev oz. želja za novo letalonosilko. Zagotavlja pa, da bo družba USC izvršila naročilo, če ga prejme od obrambne agencije.

Ruska mornarica je upa, da bo novo letalonosilko v svojo floto dobila do konca leta 2030. Rusko obrambno ministrstvo pa je opozorilo, da bi lahko pogodbo o gradnji jedrskega letalskega prevoznika podpisali do konca leta 2025.

Ruska mornarica ima trenutno v svoji floti samo eno letalonosilko –  Admiral Kuznetsov s konvencionalnim pogonom. Sovjetska zveza je sicer začela z izgradnjo jedrske letalonosilke Ulyanvosk v ladjedelnici v Nikolayevu. Vendar so se dela ustavila po razpadu Sovjetske zveze, medtem ko je bil polizdelek trupa plovila razrezan in prodan za staro železo.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki