Rusija ponovno namestila mornarico v bivši sovjetski bazi na Arktiki

by Urednik

RUSIJA ODPIRA SEVERNOMORSKO POT (SEVEROPUT) IN GRADI LETALIŠČE NA ARKTIKI

Rusija je ponovno vzpostavila svojo vojaško prisotnost na z naravnimi viri bogatem območju Arktike, kjer je v sovjetsko pomorsko bazo ponovno namestila svoje sile.

Vojaška baza na zahodni obali otoka Kotelny, ki je delovala še v času Sovjetske zveze, bo služila za nadzor vse bolj plovne severnomorske poti (severoput), je izjavil ruski predsednik Vladimir Putin v ponedeljek.
Na Novih sibirskih otokih v Arktičnem oceanu je Ruska mornarica namestila 14 ladij. Rusija se tako namerava boriti za pravice na subarktičnem območju, kjer je velika zaloga virov energije, ki postajajo vse bolj dostopni zaradi taljenja ledu. Leta 2007 je ruska podmornica namestila rusko zastavo na morskem dnu nekaj več kot dve milji pod severnim tečajem, saj naj bi na tem območju bile velike zaloge plina, ki so po ocenah vredne več milijard dolarjev.

“Naše sile so zapustile to območje leta 1993, vendar je to zelo pomembna točka v Severni Arktiki,” je dejal Putin. Dodal je, da si Rusija želi zagotoviti varnost in stalen prehod severnomorske poti, hkrati pa Rusija lahko učinkovito nadzira ta del svojega ozemlja. Rusija namreč želi izkoristiti to plovno pot, ki poteka od Atlantika do Pacifika, za pošiljkah nafte in plina na trge v Aziji.

Toplejše temperature v Arktičnem oceanu so v zadnjih letih ponovno omogočile, da prehod po severnomorski poti ostaja odprt za ladijski promet večji del leta.
Štirinajst ladij iz Severne flote Ruske mornarice, tri vojaške ladje , štirje jedrski ledolomilci in sedem pomožnih ladij, je prispelo v novo pomorsko bazo v Arktičnem oceanu prejšnji teden.
Skupina vojaških ladij, ki jo vodi vodilna ladja Severne flote – jedrska križarka Peter Veliki, je tako po dveh desetletjih po razpadu Sovjetske zveze ponovno oživela bazo nekdanje Sovjetske mornarice. Jedrski ledolomilci, ki so skupini omogočili lažji prehod skozi območja z debelim ledom so Yamal, Vajgač, Taimyr in 50 Let Pobedy. Skupina ladij je pot začela v pomorski bazi Severomorsk in preplula 2.000 morskih milj v vodah Barentsovega, Karskega in Laptevskega morja.

Poveljnik Severne flote Vladimir Korolyvov je sporočil, da so ladijske posadke zgradile začasno pomorsko bazo na Novih sibirskih otokih, kjer temperature padejo tudi pod -50 stopinj Celzija. Putin je ob tem dodal, da bo Rusija poleg pomorske baze obnovila tudi letališče, ki naj bi bilo operativno že oktobra za transportna letala An-72 in An-74. Letališče želijo še povečati in omogočiti pristajanje ter vzletanje težkih tovornih letal, kot sta Il-76 in An-22 antey skozi vse leto. V prvi vrsti to pomeni uporabo posebnih materialov za vzletno-pristajalno pisto, ki bo morala prenesti najhujše razmere in izjemno nizke temperature. “Prišli smo , oziroma smo se vrnili za stalno, ker so to ruska tla,” je dejal prvi namestnik obrambnega ministra Arkadyja Bakhin in dodal: “Ponovno moramo vzpostaviti arktično letalstvo in infrastrukturo , tako na kopnem, kot na otokih.”

Severnomorska pot (Severoput)

SEVEROPUT – Severnomorska pot

Že pred časom smo poročali, da postaja severna morska pot (severoput) perspektivna in prav lahko spremeni razmerje sil v pomorskem prometu. Ob tem naj bi pripomogla k izrabi izrednih potencialov Arktike – predvsem ogljikovodikov, saj bo poenostavila transport. Veliko željo po severni transportni poti kažejo tudi Kitajci, ki bi po njej v Evropo dobavljali svoje proizvode.

Odkar so namreč zgradili transibirsko železnico, je postala Rusija most, ki združuje Pacifik z Evropo. Vendar pa je danes nujna posodobitev tako železniških povezav, ki jih uporabljajo za prevoz tovora – transibirske in bajkalsko-amurske, kot tihomorskih luk. S tem v zvezi je potrebno trasiranje novih prometnih koridorjev, še posebej v morjih ob priobalnem pasu Rusije.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Wikipedia

Povezani članki