Rusija ponuja drugačne nevarnosti kot v hladni vojni

by Urednik

AMERIŠKA OCENA MOČI RUSKE VOJSKE

Vojaški manevri Rusije na Krimskem so zastavili ameriškim vojaškim analitikom nova vprašanja o moči in kakšno grožnjo predstavlja nekdanja nasprotnica iz časa hladne vojne z novimi oborožitvenimi sistemi ter vojaškimi tehnikami.

Ruski voditelji so si v zadnjih letih močno prizadevali za razširitev kopenskih, zračnih in pomorskih sil Ruske vojske ter hiter prehod na sodobnejše oborožitvene sisteme, medtem pa si vztrajno prizadevajo razvijati platforme naslednje generacije.

Rusija ima konvencionalno in jedrsko oborožitev še vedno podobno kot v času hladne vojne, medtem pa že uvaja nove razrede podmornic (razreda varshavyanka in jedrske razreda borei ter yasen), nevidnega lovca 5. generacije Suhoj T-50 PAK-FA, raketne sisteme naslednje generacije (topol, jars, bulava) in visokotehnološko opremo vojakov, novi tank “armata” pa še skrivajo.

V času hladne vojne je sovjetski (ruski) obrambni proračun znašal vse do 15 % BDP-ja, medtem ko sedaj namenja “le” 4,4% celotnega proračuna države. Vendar pa se ruski obrambni proračun v zadnjih letih ponovno povečuje in je za leto 2013 ocenjen na 68 milijard dolarjev, do leta 2016 pa ga želijo povečati za skoeaj 45 % na skoraj 100 milijard USD. Od leta 2006 do 2009 se je ruski obrambni proračun povečal iz 25-ih na 50 milijard dolarjev.

Vendar pa ameriški vojaški analitiki iz inštituta Lexington ocenjujejo, da je trenutno Ruska vojska primerljiva z državami v razvoju, saj niso bili sposobni zamenjati kvantiteto s kvaliteto. Vendar pa ni jasno, kaj bi to pomenilo z vidika usposobljenosti in izkušenj v boju z vojskami držav članic pakta Nato.

Američani so ob tem zapisali, da so bile konvencionalne ruske (sovjetske) sile v času hladne vojne petkrat večje kot danes, podobno kot tudi Ameriška vojska, obe pa sta od takrat močno zmanjšali moč in proračun.

Ruske letalske sile

Ruska vojska je imela približno 766.000 aktivnih pripadnikov v letu 2013 ter kar 2,4 milijona rezervistov. V času hladne vojne je, za primerjavo, imela Sovjetska vojska tudi do 4 milijone vojakov.

Ruska vojska ima, glede na podatke vojaških analitikov, več kot 3000 letal in 950 helikopterjev, okoli 15.000 tankov, 27.000 oklepnih bojnih vozil ter skoraj 6.000 samohodnih havbic. Američani opozarjajo, da je imajo Rusi v svoji oborožitvi še vedno veliko konvencionalnega in jedrskega orožja iz časa hladne vojne, tako rakete in manevrirne izstrelke, tanke T-72 tanki in zelo učinkovite sisteme zračne obrambe S-300 in S-400. Američani niso spregledali niti ruskih lovcev Suhoj Su-27, ki jih je Rusija namestila tudi v Belorusiji, in jih primerjajo z ameriškimi F-15.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Primerjava Ruske in vojske zveze NATO

Povezani članki