Rusija razvija novo balistično raketo RS-28 sarmat

by Urednik

NOVE BALISTIČNE RAKETE ZA RUSKE JEDRSKE PODMORNICE

Ruski konstruktorji so dobili nalogo izdelati novo balistično raketo za podmornice 5. generacije. Projekt novih ruskih balističnih raket RS-28″sarmat” naj bi bil odgovor na načrte ZDA, povezane s posodobitvijo jedrskih sil, ki naj bi jo začeli v letu 2020, navajajo ruski izvedenci.

Kot je povedal glavni konstruktor in direktor raketnega centra Vladimir Degtjar, v tem trenutku skupaj z obrambnim ministrstvom konstruirajo balistične rakete za baziranje na kopnem in morju. Med drugim tudi  balistično raketo RS-28 “sarmat” (РС-28 cармат), ki jo konstruirajo za rusko vojno mornarico, je Degtjar izjavil za ruski časopis Izvestije. Prototipni primerek naj bi izdelali do leta 2020, z novo raketo pa bodo zamenjali obstoječe balistične rakete bulava, ki so zdaj v ruskem vojaškem arzenalu.

Konstruiranje nove ruske rakete RS-28 “sarmat” je odgovor na ameriški načrt posodobitve jedrskih zmogljivosti, ki naj bi ga začeli leta 2020, Washington pa bo veljal neverjetnih 900 milijard dolarjev, navaja časopis Izvestija.

Po ruskih navedbah naj bi balistična podmorniška raketa RS-28 “sarmat” dobila izboljšane pogonske zmogljivosti, prav tako naj bi rakete opremili imele opremo, ki  bo lahko premagovala ameriško protiraketno obrambo. Konstruktorji bodo pri načrtovanju projekta RS-28 “sarmat” upoštevali prihajajoče nevarnosti za Rusijo v tridesetih letih tega stoletja. Raketa RS-28 “sarmat” bo bazirana izključno na jedrskih podmornicah. Po doslej znanih podatkih naj bi imela doseg  več kot 11.000 km, opremljena bo s hipersoničnimi jedrskimi bojnimi konicami, ki bodo lahko manevrirale in premagovale obstoječe in prihodnje  protiraketne obrambne sisteme potencialnih nasprotnikov.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki